2015. április 16.

Sárgarépa-vöröslencse krémleves


A gyerek krémlevest kért. Ritka pillanat, nem hagyhattam ki.
„Lássuk mi van itthon, miből lehet levest főzni?” Volt rá 20 percem. Árválkodott a zöldséges fakkban 3 sárgarépa, a vörös lencse adta magát a répa színe miatt, a chili és a gyömbér már jött magától, szinte egyértelmű volt, hogy kell bele mindkettő. Ez lett belőle.

Hozzávalók 4 főre:
4 szál sárgarépa
250 g vörös lencse
1 fej vöröshagyma
kis darab gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 csipet chili pehely + a tálaláshoz egy kevés
kevés olívaolaj
só  és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1,5 l alaplé (vagy víz)
2 dl tejszín (opcionális)
a tálaláshoz friss koriander

A hagymát, fokhagymát, gyömbért és a répát megtisztítom, a vörös lencsét megmosom és lecsepegtetem. A hagymát felaprítom, a gyömbért finomra, a sárgarépát durvára reszelem, a fokhagymát apróra vágom. Egy edényben kevés olívaolajat hevítek, rádobom a kétféle hagymát, majd ha már üveges, hozzáadom a répát. Pár percig kevergetve dinsztelem őket, majd hozzáadom a vörös lencsét és felöntöm a levessel (vagy vízzel). Sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele és megszórom 2 csipet chili pehellyel. Lefedem az edényt és addig főzöm a levest, míg a répa megpuhul, a lencse szétfő. Hozzáöntöm a tejszínt és botmixerrel egyneművé turmixolom. Ha selymes állagra vágyok, szitán átpasszírozom.
Chili pehellyel és koriander zölddel megszórva tálalom. Fűszeres, vagy sajtos kruton is illik hozzá.