2015. április 12.

Pehelykönnyű túrós pite


Egyszerű túrós süti receptet kerestem, egy régi Süteményeskönyvben találtam rá erre a nem csak nevében pehelykönnyű túrós pitére. Érdemes néha előkapni édesanyáink, nagymamáink receptes könyveit J

Hozzávalók egy kb. 20 X 30 cm-es tepsihez
a tésztához: 
4 tojássárgája
15 dkg puha vaj
fél dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő (a könyvben 5 dkg élesztő szerepel, de nekem az túl soknak tűnt)
1 kiskanál cukor
30 dkg liszt
csipet só

a töltelékhez:
1 kg tehéntúró (75 dkg a recept szerint, de ÉP nagyon túrósan szereti)
15 dkg cukor (vagy ízlés szerint kicsit több)
1 rúd vanília kikapart magjai
1 bio citrom reszelt héja
4 tojásfehérje
1 evőkanál liszt (én nem tettem bele)

Szétválasztom a tojásokat, a sárgákat habosra keverem a puha vajjal. Hozzáadom a langyos tejben felfuttatott élesztőt, majd a lisztet, és alaposan kidolgozom a tésztát. Elfelezem, az egyik felet kinyújtom a tepsi méretére és belehelyezem a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 
A töltelékhez szitán áttöröm a túrót, simára keverem a cukorral, meg a reszelt citrom héjával és a vaníliával, majd hozzáadom a tojások keményre felvert habját, óvatosan elkeverem és az egészet a tésztával kibélelt tepsibe egyengetem. Kinyújtom a tészta másik felét is és ráhelyezem a töltelékre. Legalább fél órát pihentetem a süteményt (a recept szerint 60 percet), közben a sütőt 200 Celsius-fokra felmelegítem. Fél óra elteltével beteszem a süteményt a sütőbe, leveszem a hőmérsékletet 170 Celsius- fokra és légkeverésen sütöm 20-25 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.
Porcukrozva tálalom. Langyosan is igazi élmény.    

Recept: Péter Jánosné: Süteményeskönyv, 800 recept