Kisgyerek már nincs a háznál, így a csokinyúl-csokitojás
epizód elmaradt, de nyulat azért sütöttünk. Egy szelet sonkával kiegészítve tökéletes húsvéti reggeli. A tésztája jól formázható,
de alakját megtartó kalácstészta, Farkas Vilmos receptje alapján készült, a
formázást itt találtam.
Hozzávalók 8 nyuszihoz:
340 g liszt
34 g cukor
34 g vaj
2 tojás sárgája
20 g friss élesztő
4 g só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
½ bio citrom reszelt héja
340 g liszt
34 g cukor
34 g vaj
2 tojás sárgája
20 g friss élesztő
4 g só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
½ bio citrom reszelt héja
8 db főtt tojás
24 szem mazsola
Egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd a főtt tojások kivételével az összes hozzávalóval elkeverve simára dagasztom a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen duplájára kelesztem, majd kicsit átgyúrom és nyolcfelé osztom, a nyolcadokat kigömbölyítem. Rövid pihentetés után tojásdad alakúra nyújtom, mindegyiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, majd éles késsel az alábbi képen látható módon bevágom.
Egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd a főtt tojások kivételével az összes hozzávalóval elkeverve simára dagasztom a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen duplájára kelesztem, majd kicsit átgyúrom és nyolcfelé osztom, a nyolcadokat kigömbölyítem. Rövid pihentetés után tojásdad alakúra nyújtom, mindegyiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, majd éles késsel az alábbi képen látható módon bevágom.
A bevágott részeket picit széthúzom, lekenem mindet
felvert tojással, mindegyik nyuszi ölébe egy-egy főtt tojást ültetek, a tojásra
hajtom a karjait és 3-3 szem mazsolából szemet-szájat rakok ki mindegyiknek.
Húsz-harminc
percig kelesztem, újra lekenem tojással, majd 190 C-fokos előmelegített sütőben
15-18 perc alatt megsütöm. Az enyém kemencében sült, a fülei kicsit jobban
megpirultak a kelleténél. Kicsit béna, de a mienk J