2015. március 23.

Foszlós kalács, avagy a Szappankirálynő kalácsban is nagy!


Szombaton egész napunk a kemence mellett telt. Császártöltésen segédkeztünk barátainknak a tavaszi Napforduló Fesztiválon, ahol újonnan épült kemencében sült 44 kenyér meg 26 tepsi kenyérlángos, összesen 60 kg lisztből, kézzel dagasztva, szívvel, lélekkel, örömmel. El is fogyott mind egy szálig, én pedig úgy feltöltődtem, hogy a fáradság ellenére este alig tudtam elaludni, a jó érzés még vasárnap is kitartott, ma reggel pedig eldöntöttük ÉP-vel, hogy legkésőbb Édesanyám nyolcvanadik születésnapjára, augusztus elejére kész lesz a saját kemencénk!
Nőnapon is kemencéztünk Érsekhalmán és ez a kalács volt a legszebb, ami aznap kikerült a kemencéből. Judit követte el, akit én csak Szappankirálynőnek hívok, mert a ő készíti a legeslegfinomabb szappanokat, amiket valaha is használtam (alkotásairól blogot is ír). De vissza a kalácshoz: a tésztája remek, a fonás Gondaanyu keze munkája, a végeredmény látványa meg magáért beszél...  Amúgy itt egy szemléltető videó a hatos fonásról.

Hozzávalók:
750 gramm liszt
450 ml langyos tej
30 gramm cukor
25 gramm friss, vagy 7 g szárított élesztő
10 gramm só
50 gramm olvasztott vaj
1 csapott evőkanál méz
mazsola ízlés szerint
1 tojás a kenéshez
mandula forgács és szórócukor a tetejére


A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk, majd letakarva, huzatmentes meleg helyen pihentetjük, míg duplájára nem kel. A tésztát hat egyforma részre osztjuk, majd mindegyikből kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk, egyik végüknél összecsípjük és megfonjuk a kalácsot. Lekenjük a felvert tojással és sütőpapíros tepsin hagyjuk még fél órát pihenni, majd újra lekenjük tojással, megszórjuk mandula forgáccsal és szórócukorral, majd előmelegített sütőben alsó-felső sütésnél 15 percig sütjük 220 C-fokon, majd 30-35 percig 200 C-fokon sütjük. Már ha nincs kéznél kemence.