Nálad is szokott maradni krumplipüré? Na, ugye... Sosem
tudom rendesen „belőni” az adagot... mert van, hogy a krumpli méretétől függően
egy-másfél krumpli/fő sem elég, és van, hogy a fele megmarad... na ilyenkor
vetem be másnap az átalakító hadműveletet.
Ezúttal burgonya szuflét készítettem, leánykori nevén
krumpli felfújt, avagy átlényegült krumplipüré maradékhasznosítás céljából, arra
az estre, ha a maradékkal nem kenyeret sütök, vagy pogácsát.
Hozzávalók 4-6 főre:
maradék krumplipüré (nálam kb 40 dkg)
5 tojás
maradék krumplipüré (nálam kb 40 dkg)
5 tojás
1 fej hagyma
5 dkg bacon (vagy arasznyi darab kolbász)
5 dkg jól olvadó sajt, reszelve
5 dkg jól olvadó sajt, reszelve
2 ek tejföl
kis csokor friss petrezselyem
5-6 g sütőpor
1 ek vaj
2 ek kukorica dara
kis csokor friss petrezselyem
5-6 g sütőpor
1 ek vaj
2 ek kukorica dara
Kikenek egy nagy, vagy több egyszemélyes sütőformát vajjal és
beszórom kukorica darával (lisztezés helyett).
A maradék vajon, kevergetve pirosra sütöm a felkockázott
bacont (és/vagy kolbászt), majd hozzáadom a felaprított hagymát és üvegesre
dinsztelem.
Szétválasztom a tojásokat, a fehérjét pici sóval kemény habbá verem, a sárgáját elkeverem egy keverőtálban a krumpli pürével, reszelt sajt felével, tejföllel, aprított zöldpetrezselyemmel, sütőporral, meg a bacon (kolbász) – hagyma keverékkel. Sózom, borsozom, majd belekeverem a fehérje hab felét, gyors mozdulatokkal elkeverem – ezzel fellazítom a masszát – majd hozzákeverem a fehérjehab második felét is, de ezt már óvatosan, hogy ne törjem a habot, minél töb levegő maradjon benne. Belekanalazom a sütőformá(k)ba, megszórom a maradék reszelt sajttal és betolom a 180 C-fokra előmelegített sütőbe. 15 perc után 200 fokra emelem a hőmérsékletet, majd újabb 15 perc után 220 fokon sütöm még 10-12 percig. Azonnal tálalom, friss salátával.
Szétválasztom a tojásokat, a fehérjét pici sóval kemény habbá verem, a sárgáját elkeverem egy keverőtálban a krumpli pürével, reszelt sajt felével, tejföllel, aprított zöldpetrezselyemmel, sütőporral, meg a bacon (kolbász) – hagyma keverékkel. Sózom, borsozom, majd belekeverem a fehérje hab felét, gyors mozdulatokkal elkeverem – ezzel fellazítom a masszát – majd hozzákeverem a fehérjehab második felét is, de ezt már óvatosan, hogy ne törjem a habot, minél töb levegő maradjon benne. Belekanalazom a sütőformá(k)ba, megszórom a maradék reszelt sajttal és betolom a 180 C-fokra előmelegített sütőbe. 15 perc után 200 fokra emelem a hőmérsékletet, majd újabb 15 perc után 220 fokon sütöm még 10-12 percig. Azonnal tálalom, friss salátával.
Innen az ötlet.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.