2015. március 20.

Vöröslencse-pástétom


Ezt a pástétomot  évek óta készítem, általában olyankor, ha nagyobb társaságnak kell valami kenyérre kenhetőt adni, de nagyon finom pld. sárgarépa, vagy kígyóuborka hasábokkal mártogatva, ha valaki épp nem eszik kenyeret. Egyszer kifogytam itthon a római köményből és szükség törvényt bont alapon egy római köményt is tartalmazó Fűszeráruházas kebab fűszerkeverékkel ízesítettem. A pástétomom olyan jó lett, hogy azóta csak azzal készítem!
A fenti fotón lévő adag 3 kg lencséből készült egy vegetáriánus ételkóstolóra, de a tavalyi Konyhakiállításon is nagy sikere volt, amikor az Omnium olajakat kóstoltattuk. Friss csírával, pici dió, mák, vagy tökmagolajjal tálaláskor meglocsolva még finomabb!


Hozzávalók 4-6 főre:
negyed kg vörös lencse (zöldségesnél, bioboltban kapható)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál mustár (lehet magos is)
1-2 babérlevél
kevés olívaolaj
ízlés szerint őrölt koriander, római kömény, gyömbér és szerecsendió, vagy  2 tk kebab fűszerkeverék
só, kevés frissen őrölt bors

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre dinsztelem, hozzáadom a megmosott vörös lencsét, a babérlevelet, és felöntöm annyi vízzel, hogy kb. két ujjnyival lepje el a lencsét. Finoman sózom (a kebab fűszerkeverék is sós!), borsozom, majd kis lángon, néha megkeverve, fedő alatt hagyom szétfőni (kb. 25-30 perc alatt). A végén belekeverek egy kiskanálnyi mustárt és 2 teáskanálnyi kebab fűszerkeveréket, ennek hiányában ízlés szerint egy-egy csipet őrölt korianderrel, gyömbérrel, szerecsendióval és római köménnyel.

Itt egy vargányás verzió.