2009. június 24.

Vargányás vörös lencsepástétom


Kati barátnőm tegnap államvizsgázott, esti hazaérkezésére összejöttünk páran meglepi bulira. Sok időm nem maradt készülni, összedobtam egy jó kis kencét vörös lencséből, mert nem is az ételen volt a hangsúly, inkább a pezsgőn:-)

Hozzávalók:
20 dkg vörös lencse
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
só, frissen őrölt bors
1 ek bio vega mix
2 ek gombapor (szárított vargánya)

Az aprított hagymát kevés vajon üvegesre párolom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, beleteszem a megmosott lencsét, a fűszereket, a gombaport és felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel. Fedő alatt kis lángon 20-25 perc alatt pépesre főzöm (ha kell, még egy kis vizet adok hozzá). Áttörni sem kell, a főzés végére a lencse magától szétesik, pürésedik. Hagyom kihűlni és rozskenyérre, vagy pirítósra kenve tálalom.

Kardemumma receptje a netgombászról.