2009. június 6.

Grill party

Nyár van, ilyenkor hétvégén gyakran „csapat-összevonást” tartunk, estébe nyúló grill partykon eresztjük ki az egész heti gőzt. Az alábbi grillmenü egy a sok közül, pár hete ezzel nyertünk első díjat egy amatőr főzőversenyen:-)


Mangalicaszalonnával spékelt csirke felső comb grilldobon sütve, kéksajttal töltött grillezett gombával, baconba tekert, grillezett zöld spárgával

10 adaghoz szükséges:
20 db csirke felső comb
grill fűszerkeverék (jelen esetben saját keverésű cajun fűszer)
20 dkg füstölt mangalica szalonna
fél kg gomba
10 dkg kéksajt (gorgonzola, roquefort vagy márványsajt)
30 db zöld spárga síp
30 szelet füstölt bacon
só, frissen őrölt bors

A cajun fűszerkeverékhez:
3 ek só
1 ek őrölt feketebors
1 ek őrölt római kömény
2 ek édesnemes pirospaprika
1 ek fokhagyma granulátum
1 ek szárított kakukkfű
½ ek szárított oregano
1 tk őrölt koriander
1 tk édeskömény, megtörve
1 tk őrölt kardamom mag
1 tk őrölt chili

Egy nappal a sütés előtt elkészítem a grill fűszerkeveréket: a hozzávalókat összekeverem, száraz serpenyőben megillatosítom, majd hűlni hagyom. A saját pácolású és füstölésű mangalica szalonnából keskeny csíkokat vágok, minden combfilébe 3-3 szalonna csíkot fűzök spékelőtű segítségével, majd egy tálba rakva bőkezűen megszórom a fűszerkeverékkel. A tálat folpack-al lezárva másnapig a hűtőszekrényben pácolom.
A gombáknak eltávolítom a szárát, megmosom és megszárítom. Belsejükbe frissen őrölt borsot szórok és mindegyikbe teszek egy-egy kis kocka kéksajtot.
A spárga sípoknak levágom a fás végét, ha kell, meghámozom és enyhén sós, forrásban lévő vízbe 3 percig blansírozom, majd azonnal jeges vízbe teszem, így nem puhul tovább és a színe is üde zöld marad. Leszűröm, konyhai papírtörlővel megszárítom és minden spárgasípot körbetekerek egy-egy szelet füstölt baconnal.
Tálalás előtt 2,5 órával beizzítom a faszenet (vagy grill brikettet), a combokat felfűzöm a grilldobra és 2 óra alatt, időnként borral locsolva megsütöm. (Na jó, ezt ÉP szokta csinálni:-))
A sütés utolsó 20 percében a sütőrácson meggrillezem a töltött gombafejeket és a spárgasípokat, majd tálalok. Jól illik a husihoz egy kis chilis paradicsomlekvár.
Ha „izmosabb” köretre mutatkozik igény, kéksajtkrémes parázsban sült újkrumplit tálalok a spárga és a gomba mellé.