2009. június 11.

Az Év Fagylaltja

fotó: hirösindex.hu
12 éve indult útjára az a verseny, mely a kézműves fagylaltokra összpontosít.
Idén Soltvadkerten volt a megmérettetés, 52 cukrász 103 fagylaltkülönlegessége versengett az idei Év Fagylaltja megtisztelő címért. A kézműves remekek közül mind a szakmai, mind a társadalmi zsűri Tóth Norbert dunaföldvári cukrász Sacher fagylaltját találta a legkiemelkedőbbnek, mely prémium minőségű csokoládéval és házi baracklekvárral készült.
Ezüstérmes Pintér Zsolt veszprémi cukrász Szatmári szilvatorta fagyija, bronzérmes Móriczné Rabóczky Andrea tatabányai mester bodza fagylaltja lett.
Parázson sült gesztenye, Hercegnő álma és Citromos Unicum fagylalt is szerepelt az alkotások között. A cukrászoknak kötelező ízként grillázs fagyit kellett elkészíteniük, emellett pedig szabadon választott különlegességekkel szállhattak versenybe.

A rendezvény színfoltja volt a 2007-es év borászának megválasztott Frittmann János borászati pavilonja volt, kóstolási lehetőséggel.

Bemutatkoztak az ország születésnapi tortája címre pályázó sütemények is. Három évvel ezelőtt, a kormányzat felkérésre rendezték meg a mustrát, amikor augusztus 20-ra keresték a legjobb édességet. Tavaly már hatan, idén pedig tizenöten jelentkeztek torta különlegességeikkel. Három sütemény jutott tovább: a Pándi meggy, a Mákos guba és a Borkirály torta. Azt még nem tudni, pontosan mikor derül ki, hogy a három közül melyik nyeri idén a megtisztelő címet. Az biztos, hogy augusztus 20-án a nyertes tortából falatozhatnak majd az érdeklődők a Kossuth téren. A három esélyes receptjét a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének honlapján is közzéteszik.