2009. június 1.

Tortilla de patata, a spanyol krumplis rántotta


Nagylánynak eszébe jutott a tavaly nyáron ipari mennyiségekben fogyasztott tortilla de patata, csináltam neki, echte spanyol recept alapján. Persze nem lett olyan ízű, mint amilyet ott evett, pedig stílusosan, spanyol olívaolajban sütöttem a krumplit…
Cukroskata, az e havi VKF! forduló háziasszonya volt olyan kedves és kitolta a határidőt egy nappal, így ezzel a csudajó egytálétellel is pályázok a XXV.-ik fordulóra:-)

Hozzávalók:
5-6 szem krumpli
2 fej hagyma, szálasra vágva
6 tojás
1 dl olívaolaj
só, frissen őrölt bors
vékony szeletekre, majd apró négyzetekre vagdalt házi sonka, vagy jamon

A megtisztított krumplit konyhai szeletelővel vékonyan felszeletelem. Egy nagy serpenyőben, felhevítem az olívaolajat és egyszerre beletéve, 2-3X megforgatva, megsütöm benne a krumpli szeleteket. Amikor a krumpli már ¾-ig megpuhult, hozzáadom a hagymát. Amikor a hagyma is megfonnyadt, szűrőkanállal kiszedem a hagymás krumplit, jól lecsepegtetve az olajtól beleteszem abba a tálba, amibe már várakozik a felvert, sózott tojás. Alaposan megborsozom, összekeverem és a masszát visszahelyezem az olajtól megszabadított serpenyőbe, közepesen erős tűzön szép pirosra sütöm az alját. Úgy sütöm, mint egy omlettet, sütés közben csak rázogatom, nem keverem. Amikor az alja megsült, lefedem egy nagy tállal vagy a serpenyő saját fedelével és fejjel lefelé borítom. Leveszem róla a serpenyőt, majd a sületlen felével visszacsúsztatom a serpenyőbe, és azt is megsütöm. Hidegen – melegen egyaránt finom.