2009. június 5.

Dalmát makréla

Tavalyi képeket rendezgetve találtam rá nyaralásunk egyik legfinomabb ebédjére. Szinte az illatát is érzem…Nem sok minden kell hozzá: friss hal, amit aznap kora reggel vesz az ember a helyi halpiacon, úgy alkudva az árura, mintha legalábbis helybéli lenne; egy jókora csokor friss petrezselyem, 1 fej fokhagyma, 1-2 citrom, só meg bors.
A halpucolás végeztével sózzuk – borsozzuk a halat, tömjük meg a hasát citrom szeletekkel és pár szál petrezselyem zölddel, majd faszén parázs felett rácson, vagy vaslapon süssük mindkét oldalát pár percig. Szedjük tálaló tálra, szórjunk rá aprított petrezselymet és fokhagymát és locsoljuk meg a helyi, isteni olívaolajjal. Együk egyszerűen, kézzel, friss kenyérrel tunkoljuk az olajos-fokhagymás szaftját, kortyoljunk hozzá hűs fehérbort. Élvezzük az életet!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A recept majdnem jó, de én jó harminc éve tanultam Dalmáciában és azóta is nagy sikerrel készítem az alábbi csekély, ám lényeges kiegészítéssel: a petrezselymes, fokhagymás, olívaolajos drenázsba friss rozmaringot kell darabolni és a helyiek rozmaringból készült kis kévével is kenegették sülés közben ezzel a keverékkel a halakat. Ettől lesz igazán mediterrán!