2009. június 7.

Spárgatorta, a spárgaszezon legjobb fogása

Megláttam, megcsináltam és kikiáltottam a spárgaszezon legjobbjának! Mediterrán ízvilág, hétköznapi hozzávalókból. Egyszerűen mennyei!


Spárgatorta

Hozzávalók:
1 dl olivaolaj
250 g zöldspárga
200 g liszt
11 g sütőpor
1 tk só
frissen őrölt bors
2 tk szárított csombor
3 tojás
1 dl tej
2 maréknyi fekete, magozott olajbogyó
100 g szárított paradicsom
15 dkg füstölt edámi sajt, reszelve
(az eredeti recept szerint Beaufort, vagy Gruyer)

A megmosott spárgasípoknak levágom a fás végét, ha kell, meghámozom és enyhén sós, forrásban lévő vízbe 3 percig blansirozom, majd azonnal jeges vízbe teszem, így nem puhul tovább és a színe is üde zöld marad. Leszűröm, konyhai papírtörlővel megszárítom és 3-5 cm-es darabokra vágom, néhány spárgasípot félreteszek díszítésnek. A lisztet összekeverem a sütőporral, sóval, csomborral, borssal. A lisztkupac közepébe mélyedést készítek, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a tejet és olivaolajat és pár perc alatt simára keverem. Belekeverem a híg masszába a spárgát, az aprított szárított paradicsomot, a magozott olajbogyót, meg a reszelt sajt kétharmadát. Beleöntöm a masszát egy szilikon tortaformába (az eredeti recept szerint kalácsformába sütik), pár szem olajbogyóval és a félretett spárgasípokkal megdíszítem (ez csak a lelkemnek fontos, mert a végeredményen nem látszik),


rászórom a maradék reszelt sajtot és 35 perc alatt megsütöm a 190 fokra előmelegített sütőbe. Rácson pihentetem – hűtöm pár percet fogyasztás előtt. Nagyonnagyonnagyon finom!

GoodFood recept.

7 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Ez tényleg isteni! Csak azt sajnálom, hogy nem egy nappal korábban tetted fel. Akkor még volt spárgám :-) Most be kell szereznem újat!

Zsuci írta...

Látom, máris hasznosítottad a GoodFood-ot. :-)
Nagyon jól néz ki! Szépen görög tovább nálad a spárgaszezon!

gabojsza írta...

Vegavarázs, ezért megéri a spárga beszerzés!
Zsuci, a spárgaszezon már a végét járja felénk, de kihasználom az utolsó pillanatig:-)
A GoodFood-ból (spárgával)pedig készült még finomság, poszt köv. :-)

Vesta írta...

És nagyonnagyonnagyon jól is néz ki!

Névtelen írta...

megláttam, elolvastam, megsütöttem. a felét meg már megettük. kicsit sok ez a liszt a hozzávalókhoz, a sütőpor meg aztán még több. pecorino sajttal készítettem. legközelebb kevesebb liszttel, némi jó füstölt sonkával adom majd elő. igazi piknikre való étek. nem megsütni pedig vétek:-)))
(a május good food pont nincs meg, hálás vagyok a receptért!)
répalány

gabojsza írta...

:-)))
Lehet, hogy az sem mindegy, milyen liszt és sütőpor? Én a recept szerint készítettem, Lidl-ben vett liszttel és kimért, 11 g sütőporral és TÖKÉLETES volt:-)))

anyamanya írta...

Ha sikerül még szereznem a héten zöldspárgát, ezek után nem kérdés, hogy mi készül majd belőle! :)