2009. június 2.
Karfiol leves
Az alábbi recept egy alap, ami önmagában sem utolsó, de kis továbbfejlesztéssel még további három leves készíthető belőle. Fő a változatosság:-)
Hozzávalók:
1 kg csontos hús (lehet csirke, vagy sertés)
5-6 sárgarépa
2 fehérrépa
1 fej karfiol
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1-2 szál lestyán (opcionális)
só
4-5 szem bors
A darabolt húst fazékba teszem és hideg vízzel felöntve kb. fél óráig főzöm, közben a habját többször leszedem. Hozzáadom a megtisztított, megmosott és aprított zöldséget (a karfiol kivételével), vöröshagymát, fokhagymát, a borsot (teatojásba, ha nem akarok ráharapni) és ízlés szerint megsózom. Lassú tűzön főzöm, kb negyed óra elteltével hozzáadom a karfiolt is, és tovább főzöm, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
Behabarhatom 1 dl tejföl – 1 dl tej – 1 tojássárgájával, így teljesen más ízvilágú levest kapok (ezt másnap szoktam megtenni, hogy ne egyformát együnk egymás utáni napokon).
Ha 2-3 ek korpaciberével, vagy - ne adj’Isten – ecettel savanyítom, csorba lesz belőle.
Ha a zöldséget (pár karfiol rózsa kivételével) leturmixolom, krémlevesként tálalhatom.
Bármilyen formában egyik kedvenc levesünk.