2009. június 25.

Földicseresznyés - narancsos joghurt torta



A földicseresznye (Physalis, vagy korallcseresznye) 1-1,5 centiméteres narancssárga bogyóterméseinek héja vékony, alatta lédús gyümölcshús található, sok, nagyon apró, fogyasztható maggal. Kellemes íze jellegzetes, egyfajta barack-egres párosítást képzeljetek el, igazán különleges. C-vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékkel. Ha a bogyókat megfosztjuk a lampionszerű buroktól (természetesen mossuk is meg), héjastól már ehetjük is, de kiválóan felhasználható gyümölcssalátákhoz, koktélokhoz és különféle desszertek elkészítéséhez.
Most egyszemélyes kekszalapú narancsos joghurttortákhoz használtam, jó ízű és pikk-pakk elkészíthető édesség. Zselatin helyett agar-agarral készült, így az elhatározástól a tálalásig nem telt el több, mint fél óra:-)

Hozzávalók 4 adaghoz:
10 dkg kakaós keksz
kb 4 dkg vaj
1 dobozka (100 g) földicseresznye
2 narancs leve
1 mk narancskivonat
300 g natúr joghurt
4 tk (barna nád)cukor
Agar-agar por

Az alaphoz 10 dkg kakaós kekszet zacskóba teszek, kiszorítom belőle a levegőt, jól lezárom és sodrófával morzsásra zúzom. Kiöntöm egy tálkába és összedolgozom kb 4 dkg puha vajjal. Akkor jó, ha már nem morzsalékos, hanem épp összeállt (ha szükséges, adok még hozzá egy kis vajat, mindig csak keveset. A vaj mennyisége leginkább attól függ, milyen kekszet használok), majd ezzel az alappal kibélelem azt a formát, amiben a desszertet összeállítom és azonnal beteszem a fagyasztóba, hadd dermedjen a vaj, szilárduljon az alap.
Kifacsarom 2 narancs levét, édesítem 4 tk barna nádcukorral (bármilyen cukorral, de nálam most épp ez van), beleszórok megfelelő mennyiségű agar-agart és kevergetve felforralom. A megfelelő mennyiségű agar-agart ki kell számolni az alapján, ami a csomagolására van írva. Én egy zacskós fajtát használok, ami 25 g-os és 3 liter folyadékhoz elegendő. Lemérem a narancslevet és annak megfelelően mérem ki (grammra pontosan!) az agar-agar mennyiségét. Sokkal egészségesebb és kényelmesebb a használata mint a zselatiné.
Ha felforr, leveszem a tűzről, belekeverem a joghurtot, a narancskivonatot (ez akár el is hagyható, bár sokkal narancsosabb lesz az íze, ha beleteszem) és simára keverem. Előveszem a kekszalappal kibélelt formát a fagyasztóból és az oldalát körberakom megmosott, felezett földicseresznyével, majd ráöntöm a joghurtos masszát. Beteszem a hűtőbe és kb 10 perc múlva már le is emelhetem róla a formát, nagyon gyorsan dermed. Földicseresznyével, tejszínnel díszítve tálalom.

6 megjegyzés:

Balassa Laszlo írta...

Emékszem ezzel a gyümölcsel elöszőr itt találkoztam egy esküvön majd később magyarországon egy erdei sétán futottam bele és nem tudtam meggyőzni kedvesemet hogy kóstólja meg mert ehető....a spanyolok tagadják hogy itteni lenne pedig perui a szentem úgyhogy ide kerülhetett elöszőr....ne vedd kötekedésnek de a zsidócseresznye az más. Az egy mérgező alfaja a földicseresznyének amit vizelethajtásra használtak anno csak hasonlit a földicseresznyére....

gabojsza írta...

Igazad lehet, vissza is vonom azonnal:-) Jó hallani felőled!

Cukroskata írta...

Soha nem hallottam még földi cseresznyéről :-)
Nagyon helyes a kis tortácskád.

Ízbolygó írta...

Szépek lettek nagyon Gabojsza!

Cserke írta...

Gratula a goldenbloghoz!:)

gabojsza írta...

Köszönöm:-)