2009. június 26.

4 hozzávaló, 5 perc és vacsoraaaa!


Beszélgetős, borozgatós könnyű vacsorára való, mindössze 4 hozzávalóból, 5 perc alatt.

Hozzávalók fejenként:
1 kis guriga camembert
4-5 szem szőlő
frissen őrölt bors
extra szűz olívaolaj

Egyik kedvenc sajtomat Camembert normandiai faluról nevezték el és első ízben 1791-ben alkotta meg Marie Harel, a normandiai parasztasszony, egy pap tanácsai alapján, aki Brie vidékéről menekült a forradalom elől Normandiába. Az eredeti változat nyers tehéntejből készül és fadobozban hozzák forgalomba (itthon is kapható, én leggyakrabban a La Petite Francaise-ben veszem, a Király utcában), de sokfelé utánozzák ipari méretekben, pasztőrözött tejből. Zsírtartalma 45-50%-os, 11 cm átmérőjű, 3 cm magas korong amit fehér nemes penész borít, egy 250 grammos darab elkészítéséhez 2 liter tej szükséges.

Fejenként egy guriga sajtot (dupla)alufóliába csomagolok és akár az ősrégi melegszendvics sütőben, vagy a sütőben grill fokozaton 5 perc alatt átmelegítek. Kicsomagolom, a tetejét kereszt alakban bemetszem, kinyitom (lehajtom a nemes penészt) és az olvadó sajt tetejére halmozom a felezett, vagy negyedelt szőlőszemeket. Tekerek rá színes borsot, de még jobb, ha rózsaborsot (ennek alapból kicsit édeskés az íze, jobban illik a szőlőhöz) és meglocsolom nagyon jó minőségű extra szűz olívaolajjal (én most Szicília középső vidékéről való szűretlen olajat használtam). Egy pohár bor, egy friss baguette és ÉP dukál mellé, aztán lehet tunkolni a szőlőszemekkel, a baguettel, kortyolgatni a finom bort és tervezni a nyaralást.

Az ötlet a TvPaprikáról származik.

2 megjegyzés:

Balassa Laszlo írta...

várok várok várok........2 napja nincs recept!!!!
lébecolást befejezni....új receptet....valami spárgásat, vagy halasat,vagy zöldségeset,lehet sajtos vagy tésztás...gyümölcs végső esetben.....nnnna!

gabojsza írta...

Lébecolást befejeztem,itt vagyok újra, de spárgás receptre egy évet kell várnod, mert vége a szezonak...
Végső eset van, mert feketeribizli lekvárt főztem:-)