2009. május 31.

Parázsban sült burgonya fűszeres kecskesajt krémmel - VKF! XXV


Cukroskata a háziasszonya az e havi Vigyázz!Kész!Főzz! vetélkedőnek, a téma pedig a krumpli. Konyhámban közkedvelt és gyakran használt alapanyag, most emlék ihlette, pofon egyszerű fogással pályázok. A parázsban sült burgonya egy évente megismétlődő mozzanatot juttat eszembe: a venyige égetést a szőlőben, metszés után. Mindig hatalmas kupac venyige égett, abból pedig isteni parázs lett, amiben vétek lett volna nem sütni krumplit. Mire a krumpli megsült, a parázs szunnyadt, már szürkült odakint és mindig nagyon jól esett a forró krumpli a kora tavaszi hűvös időben. Ma már ritkán égetik a venyigét, inkább mindenki hazaviszi és azzal tüzel.

Parázsban sült krumplit eszünk mostanában is, grillezéskor gyakran kerül a parázsba pár szem, köretnek. Hogy ne legyen túl száraz, készítettem hozzá egy fűszeres kecske sajtkrémet.

Hozzávalók:
1,5 kg újkrumpli (nagyjából egyforma méretű darabok)
10 dkg natúr kecske sajtkrém
10 dkg natúr sajtkrém
7 dkg tehéntúró
1 dl tejszín (NEM főzőtejszín!)
1 tk szárított kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
4-5 szem szárított paradicsom
frissen őrölt bors
alufólia

Előző este elkészítem a fűszeres kecskesajt krémet: egy keverőtálba összekeverem a kecske sajtkrémet a túróval és natúr sajtkrémmel, tejszínnel (30% zsírtartalmút használtam, felverés nélkül). Belereszelem a fokhagymát, tekerek bele borsot és hozzáadom a kakukkfüvet meg a darálóban „porított” szárított paradicsomot (akinek nincs darálója, vagy nem csontszáraz a paradicsoma, az csak vagdossa apróra). Sózni csak akkor kell, ha a kecske sajtkrém és a szárított paradicsom nem annyira sós és a végeredmény megkívánja (nálam nem kellett).
Az újkrumplit jól megmosom, kefével megsikálom és mindegyiket becsomagolom két réteg alufóliába, hogy ne égjen meg. Parázsba dobom úgy félórára, vagy ameddig puha nem lesz.
Csipesszel kiveszem a parázsból, lehámozom róla az alufóliát, elfelezem (vagy szeletelem) a krumplikat és mindegyikre teszek kecskesajt krémet. (ha nem fogy el, pirítóson valami isteni!). Önmagában sem utolsó, én grillezett hús köretének tálaltam. Élt 8 percet.

További krumplis fogásaim itt olvashatók.