2009. május 25.

Kedvenc nyári levesem: erdélyi salátaleves


Gyerekkoromban alig vártuk, hogy tavasszal legyen végre saláta a kertben! Volt, hogy meg sem vártuk, hogy befejesedjen, a még csak leveles salátából készítette Édesanyám kedvenc nyári levesem.

Hozzávalók:
2-3 fej saláta
füstölt bacon, vagy szalonna apróra kockázva
4-5 gerezd fokhagyma
2 liter víz (fele lehet alaplé)
1 dl tej
1 nagy pohár tejföl (450 g-os)
só, frissen őrölt bors
3 tojás
1 csokor friss kapor
1-2 ek (fehérbor vagy alma)ecet

Három szép fejes salátát bő vízben megmosok, negyedelem, vagy széttépkedem.
Egy fazékban a kockázott füstölt bacont vagy szalonnát kisütöm, míg megpirul. Rádobom az aprított fokhagymát és kevergetem, míg megérzem az illatát. A sok fokhagyma kötelező és a zöld, újfokhagyma az igazi, főleg, ha a kertből a saláta mellől húzzuk ki:-)
Jön hozzá a saláta és az aprított friss kapor, felöntöm vízzel, tekerek bele borsot és adok hozzá egy ek ecetet, hogy a saláta „harapható” legyen. Finomabb a végeredmény, ha a folyadék mennyiség fele alaplé (pld. maradék húsleves). Kevésbé tudatos koromban került bele Vegeta, vagy leveskocka, most ezt bio vega mix-el váltom ki, vagy alaplével, bár Édesanyám szerint ez luxus:-) Max. 10 perc főzés után behabarom a tojás* – tejföl – tejből készített habarással, igazítok az ízén ecettel (mi savanykásan szeretjük), ha kell, csipet cukorral és kész. Mennyei! Langyosan szoktuk enni juhtúrós puliszkával, de van aki púpos rántottát süt (puccos nevén omlett), azt felcsíkozza és levesbetétként használja.

* A habarást készíthetjük csak tojás sárgájával, de ha egész tojást használunk, verjük jól fel a tojást, adjunk hozzá egy evőkanál ecetet és ezután keverjük össze a tejföllel, tejjel, majd a levessel, az ecetnek köszönhetően nem fog betúrósodni.