2009. május 3.

Tejfölös kifli


Van nekem egy barátném, az Erzsi néni, aki a kelt tészták nagymestere. Tőle tanultam meg dagasztani és tőle van az alábbi tejfölös kifli receptje is. Néha töltve is készül, sajttal-sonkával, ( házi kolbásszal talán még finomabb) ám a sima, tejfölös változat sem szokott csalódást okozni, kerti partykon nálunk általában ez kíséri a welcome pálinkákat. Édesanyám időnként ipari mennyiségben készíti, most épp a HabLolás Zsuzsa néni unokájának ballagására sütött 126 darabot (gyanítom, hogy a HabLola „titkos” receptjét is ennek köszönhetem:-))

Hozzávalók:
fél liter tej
70 g friss élesztő
1 ek cukor
80 dkg liszt
0,7 dl olaj
2 dkg vaj
1 tojás + 1 a kenéshez
1 csapott ek só

A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és meleg helyre teszem 10-15 percre. Ha felfutott, a többi hozzávalóhoz öntöm és kb 20 perc alatt közepesen lágy tésztát gyúrok (kézzel fáradságos, géppel kényelmes). Meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyom duplájára kelni, elnégyelem. Egy negyedét lisztezett felületre borítom és 1 cm vastagságúra kinyújtom, nagyjából kör alakúra alakítva a tésztát. (A többi 3 résszel is így járok el) A tejfölös kiflihez derelyevágóval körszeletekre vágom a kinyújtott tésztát, megkenem tejföllel, sózom és a tésztát nyújtogatva-húzogatva feltekerem, így a külső rétegek egyre keskenyebbek és vékonyabbak (minél több körcikkre vágom a kinyújtott tésztát, annál kisebbek lesznek a kiflik). Sütőpapíros tepsire rakom és hagyom fél órát pihenni, majd megkenem felvert tojással (vagy kevés vízzel elkevert tojássárgájával), megszórom reszelt sajttal, szezám- vagy lenmaggal, mákkal, vagy ami épp adódik. 180 fokos, előmelegített sütőben sütöm szép pirosra, amikor kiveszem a sütőből, azon nyomban olvasztott vajjal átkenem a tetejét, így finom, ropogós marad a kifli. Ha akad egy kis maradék dinsztelt káposzta, kevesebb tejföllel és a káposztával feltekerve a tésztát mennyei káposztás kifli a végeredmény.

7 megjegyzés:

Zsofka írta...

Kedves Gabojsza!
Ez a tejfölös kifli annyira jól néz ki, már majdnem neki is álltam megsütni, de gondoltam előbb azért végigolvasom a receptet. Addig minden világos, hogy 1 centi vastagra kinyújtom a tésztát (gondolom téglalap alakúra, vagy ahogy éppen sikeredik?), de utánna nem értem hogy lesznek a csíkokból ilyen helyes kiflik? Milyen hosszú és széles a csík kb.? És milyen vastagon kell megkenni a tejföllel? Köszi a válaszodat előre is! Már nagyon várom, hogy kipróbáljam!
Üdv,
Zsófi

Gabojsza írta...

Kedves Zsofka, köszönöm az észrevételed:-) Átírtam a bejegyzés szövegét, hogy egyértelműbb legyen: nagyjából kör alakúra nyújtom a tésztát és a derelyevágóval körcikkekre vágom. Minél keskenyebb a körcikk, annál "rövidebb" a kifli. Ha nagy a kör átmérője = hosszú a körcikk = ducibb lesz a kifli. Remélem tudtam segíteni:-)
Kérlek írd meg, hogy sikerült!

Gyöngyi írta...

Kedves Gabojsza!
Biztosan velem van a baj, de én akkor sem értem! (a konyha a 2. otthonom) Az összes tésztát egyszerre nyújtod ki kör alakúra és úgy vágod fel cikkekre? Nagyon vastagnak kell akkor lennie. Mennyi tejföl megy rá? Kb. mennyi db lesz belőle? Szerintem én olvastam valamit félre. Szóval segítsss, mert szeretném megsütni.
Üdv. macimama

Gabojsza írta...

Macimama, nem a Te készülékedben van a hiba:-) A tésztát 4 részre osztom, egyenként nyújtom kb 1 cm vastagra. A 80 dkg lisztből 48 - 64 db kifli lesz, attól függően, hogy 12, vagy 16 körcikket vágsz egy-egy darab tésztából. Köszönöm az észrevételt, javítottam is a bejegyzést!

Gyöngyi írta...

Így már OK. Köszi, hétvégén megsütöm.
Üdv.: Macimama

Erika írta...

Kedves Gabojsza! Ha a kolbaszos valtozatot sutom, a kolbaszt milyen uton-modon tegyem bele? Vekonyra szeletelve, azt olvastam. Egy karika vagy tobb? Az elhelyezesre nem igazan jovok ra magamtol, picit segitenel ebben? Vagy 2-3 karika, esetleg felig fedik egymast? Koszonom elore is! Nekem te vagy a konyha Istennoje! Sok puszi, udv Ausztraliabol! Erika

Gabojsza írta...

Kedves Erika,
Köszönöm a kedves szavakat:-)
A kolbászt kicsit vastagabbra szoktam szeletelni, majd a szeletet 2, vagy szaláminál 3 részre szoktam vágni, így kis "tömbök" lesznek a kolbászból, amit a derelyevágóval kivágott háromszögek szélesebbik végébe szoktam tenni, majd feltekerem, így a kolbász belülre kerül, a háromszögből meg kis kifli lesz:-) Remélem sikerült érthetően elmagyaráznom:-)) Jó sütést!