2009. május 3.
Tejfölös kifli
Van nekem egy barátném, az Erzsi néni, aki a kelt tészták nagymestere. Tőle tanultam meg dagasztani és tőle van az alábbi tejfölös kifli receptje is. Néha töltve is készül, sajttal-sonkával, ( házi kolbásszal talán még finomabb) ám a sima, tejfölös változat sem szokott csalódást okozni, kerti partykon nálunk általában ez kíséri az istenhozott pálinkákat. Édesanyám időnként ipari mennyiségben készíti, most épp a HabLolás Zsuzsa néni unokájának ballagására sütött 126 darabot (gyanítom, hogy a HabLola „titkos” receptjét is ennek köszönhetem:-))
Hozzávalók:
fél liter tej
70 g friss élesztő
1 ek cukor
80 dkg liszt
0,7 dl olaj
2 dkg vaj
1 tojás + 1 a kenéshez
1 csapott ek só
A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és meleg helyre teszem 10-15 percre. Ha felfutott, a többi hozzávalóhoz öntöm és kb 20 perc alatt közepesen lágy tésztát gyúrok (kézzel fáradságos, géppel kényelmes). Meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyom duplájára kelni, elnégyelem. Egy negyedét lisztezett felületre borítom és 1 cm vastagságúra kinyújtom, nagyjából kör alakúra alakítva a tésztát. (A többi 3 résszel is így járok el) A tejfölös kiflihez derelyevágóval körszeletekre vágom a kinyújtott tésztát, megkenem tejföllel, sózom és a tésztát nyújtogatva-húzogatva feltekerem, így a külső rétegek egyre keskenyebbek és vékonyabbak (minél több körcikkre vágom a kinyújtott tésztát, annál kisebbek lesznek a kiflik). Sütőpapíros tepsire rakom és hagyom fél órát pihenni, majd megkenem felvert tojással (vagy kevés vízzel elkevert tojássárgájával), megszórom reszelt sajttal, szezám- vagy lenmaggal, mákkal, vagy ami épp adódik. 180 fokos, előmelegített sütőben sütöm szép pirosra, amikor kiveszem a sütőből, azon nyomban olvasztott vajjal átkenem a tetejét, így finom, ropogós marad a kifli. Ha akad egy kis maradék dinsztelt káposzta, kevesebb tejföllel és a káposztával feltekerve a tésztát mennyei káposztás kifli a végeredmény.