2009. május 8.

Brokkolis fetás gibanica


Ezzel a gibanica recepttel jó eséllyel kiverem a biztosítékot a délvidéki illetőségűeknél, mert nem túl autentikus, kivéve persze azt, hogy szabadkai fetával és gibanica tésztával készült. A többit a hűtőszekrényem tartalma és a fantáziám határozta meg. Ez is olyan lehet, mint az echte New Yorki, aki egy pusztacsárdában elfogyasztott bográcsgulyás élménye alapján nekilát otthon gulyást főzni, magyar pirospaprikával. A végeredményt tekintve elégedett vagyok, mert finom, az biztos!

Hozzávalók:
300 g (7 lap) gibanica tészta (vastag réteslap)
500 g feta
400 g tehéntúró
4 egész tojás
1 dl tejföl
kb 1 dl oliíaolaj
1 fej brokkoli
2 gerezd fokhagyma
2-3 ek aprított (fagyasztott) medvehagyma
frissen őrölt bors

Abból indult az egész, hogy volt egy fej brokkolim, amit el kellett használni, hogy ne hervadjon tovább. Megpároltam, aztán hirtelen ötlettől vezérelve ezzel készült a gibanica.
Egy méretes sütőtál alját kiolajozom, beleteszek két réteg tésztát úgy, hogy a két oldalon túllógjon a tál peremén, hogy majd rá tudjam hajtani. A túrót, fetát, tojást, tejfölt, medvehagymát, fokhagymát és villával széttört párolt brokkolit jól összekeverem, borsozom és egy réteget kenek a sütőtálban várakozó tésztára. 3 tésztalapot széttépkedek és össze-vissza belegyűröm a darabkákat a sütőtálba, belesimítom a maradék fetás kevercset, ráhajtom a kilógó tésztát és befedem a maradék 2 lappal, a 2 lap között és a tetejét megkenem olajjal. 160 fokos sütőben aranybarnára sütöm, szeletelve (kockázva) tálalom.