2009. május 2.

The best paradicsomleves ever


A leggyorsabban elkészülő levesek egyike. 40 évig úgy tudtam, hogy nem szeretem a paradicsomlevest, aztán kiderült, hogy szeretem, csak az alábbi recept szerint készüljön.

Hozzávalók:
1,5 liter húsalaplé
1 liter (házi)paradicsomlé
1 mk őrölt fahéj
1 nagy csipetnyi szárított, őrölt babérlevél
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 marék friss zeller levél
¼ zeller gumó
3 ek (házi)darált paprika
kb 3 ek cukor
ízlés szerint só
levesbetétnek tészta
a tálaláshoz friss bazsalikomlevél

Kevésbé tudatos hobbiszakácsok használhatnak az alaplé helyett leveskockát és vizet, a házi darált paprika helyett Édes Annát (az Erős Pista szelídebb változata), de akkor vigyázat a sózással! A zellergumót felkockázom, a zellerleveleket összekötöm, hogy a végén ki tudjam emelni a kész levesből. Összeforralom a hozzávalókat, ha puha a zeller kiemelem a zellerlevél köteget, botmixerrel simára dolgozom benne a zeller gumót és belefőzöm a tésztát. Friss bazsalikomlevéllel díszítve tálalom. A fahéjtól és szegfűszegtől igazán különleges az íze. Nyári melegben hidegen is isteni!