2009. május 7.

Kéksajtos spárgás szélesmetélt


Steaket sütöttem ebédre (azt is spárgával ettük) és a serpenyőben maradt jóízű, pörcös szaftot sajnáltam elmosogatni, inkább kéksajtos mártást „építettem” rá, ebből lett jó kis tésztavacsoránk. Természetesen spárgával (aki már unja a spárgás recepteket, lapozzon…:-)).

Hozzávalók 4 főre:
300 g tagliatelle
150 g kékpenészes sajt (gorgonzola, roquefort, vagy stilton)
300 g zsenge fehér spárga
4 dl tejszín
frissen őrölt bors
pár koktélparadicsom a tálaláshoz
(5 dkg vaj)

A tésztát enyhén sós vízben „al dente”, azaz fogkeményre főzöm. A megmosott, fás végétől megszabadított és hámozott, aprított fehér spárgát megfuttatom abban a serpenyőben, amiben a steaket sütöttem (ennek hiányában egy kevés vajon) és felöntöm a tejszínnel. Tekerek rá borsot, pár percig rotyogtatom, majd belekeverem az elmorzsolt kéksajtot, hagyom felolvadni. Hozzáadom a kifőtt tésztát, még 1-2 percig kevergetem, ezalatt a tészta magába szívja az ízes mártást, a spárga kellemesen roppanós lesz. A tányérban negyedelt koktélparadicsommal tálalom.