2009. május 29.

Dél-balatoni borkalandozás

Borkirándultunk a lovagrenddel, két meghatározó dél-balatoni borászatot látogattunk.
Elsőként Balatonkajáron a Feind Borházba érkezve megnéztük a birtokot, az ültetvények egy részét, majd a vinotéka kóstolótermében bort kóstoltunk és ebédeltünk olyan finomat, hogy sok étterem tanulhatna tőlük.


Feindéket 15 éve ismerem, akkortájt együtt voltunk Svájcban egy szakmai úton, ahol én gondtalanul élveztem a gyönyörű tájat és a finom borokat, ők meg sokat tanultak a kinti kisgazdaságoktól, készültek a „maszek” világra. Lajos -az apa, akkoriban vásárolta kárpótlásba az első pár hektár szőlőjét, Péter fia még diák volt. Mára Lajos felépítette birodalmát, már a visszavonuláson gondolkodik, Péter pedig olyan hozzáértéssel és jó érzékkel készíti a borokat, menedzseli a családi gazdaságot, hogy komoly elismerést váltott ki mindnyájunkból.

A boraik mind, egytől egyik nagyon jók és még jobbak.
Kedvenceim voltak (és haza is hoztam belőlük):
Cserszegi Fűszeres 2008. Üde, gyümölcsös, illatában és zamatában citrus és birs, pont olyan, amilyennek én a cserszegit szeretem. Fantasztikusan ötvözi a szülők (Irsai Olivér és Tramini) fajtajellegének szépségeit, kellemesen fűszeres és lendületes, könnyed és elegáns.

Chardonnay Premium 2006 : Ezt közvetlenül a 2008-as Chardonnay után kóstoltuk. A ’08-asra azt mondtam volna, hogy ez az én Chardonnay-m, de amint beleszagoltam-belekóstoltam a 2006-os borba, éreztem, végem. Ez a bor pont olyan, mint egy érett, gyönyörű nő. Testes, vadvirágos mező illata köszönt rám a pohárból és olyan ízorgia, amit leírni meg sem próbálok. A Balatonfõkajári Öreghegy dédelgette a szőlőt, majd 6 hónapig 400 literes tölgyfahordó formálta zamatát. A Pannon Bormustra Csúcsbora lett 2006-ban. (nem csodálom!)

Shiraz Rosé Prémium 2008:
Bevallom, eddig én csak ausztrál Shirazt ittam. Feindéken kívül nem tudom van-e más magyar borászatnak is Shiraz bora, de sejtem, Péter ausztráliai tanulmányinak köze lehet ahhoz, hogy Shirazt is telepítettek. Maga a bor friss, fűszeres, üde, gyümölcsös és karakteres, vidámságot tükröz finom lilásvörös színével és vidáman elfogy majd belőle jó pár palack a baráti társasággal.

Bár Lajos a Cabernet franc borára mondta azt, hogy attól jobbat nem tud prezentálni, nekem mégis a 2006-os Merlot Prémium volt a csúcsbor. Meggyvér színű, testes és karakteres, érezni rajta az 1 éves barrique hordós érlelés tölgyfás jegyeit, de épp ezek a taninok tették kerekké és olyan bársonyossá. Az ízében olyan erdei gyümölcsös íz és illat kavalkád, hogy a mennyekben éreztem magam tőle!

Amit még kóstoltunk (nem kóstolási sorrendben):
Olaszrizling '08
Szürkebarát '08
Ottonel muskotály '08
Sauvignon blanc '08
Irsai olivér '08
Chardonnay '08
Zenit '06
Sárga muskotály '08
Cabernet sauvignon rosé '08
Cabernet Franc '06

Ejtenem kell pár szót az ebédről is.


Tudom, tizenvalahány bor megkóstolása után minden szebb és jobb, de ez az ebéd bor nélkül is tökéletes lett volna. Előételnek lepcsánka tejföllel, talán egy kicsit túl borsos, de jóízűen falatozta mindenki a borkóstoló közben, a jó minőségű sajttal (végre, nem gumiízű trappista!) és dióval egyetemben. A főétel sült csülök és kacsacomb, mindkettő kívül ropogós, belül omlós, tökéletesen fűszerezve. A köret: párolt káposzta (erre elkelt volna a lepcsánka bors feleslege) és mennyeien finom tepsis krumpli, vele sült hagymával és sonka darabkákkal.
A meggyszósszal körített túrós rétes csak feltette a pontot a tökéletes ebédre.


Élményekkel tele, Feindéktől elköszönve továbbutaztunk a Balaton déli partján, következő állomásunk a Balatonlelle melletti Rádpusztán az IKON pincészet volt.


Impozáns, tiszteletet parancsoló többszintes épület, a Balaton déli partjának jó fekvésű dombjai között, azon a területen, mely évszázadokon keresztül a Tihanyi Apátság nagy becsben tartott szőlőbirtoka volt. A borászati munkát Konyári János, a 2008-as év bortermelője irányítja, „szezonon kívül” mindössze két állandó alkalmazott tevékenykedik a modern, gravitációs elven működő szőlőfeldolgozóban és az impozáns, félkör alakú érlelő térben.


A legfelső szinten elhelyezkedő csupa üveg kóstolóteremből lélegzetelállító kilátás nyílik egyrészt a szőlőültetvényekre, másrészt a környező dombokra, halastavakra, Balatonra.
Hat bort kóstoltunk. De gustibus est non disputandum és ne kövezzen meg senki, de nem találtam meg egyikben sem azt, amit délelőtt éreztem minden borban. Azt a valamit, amitől összenéztünk kóstolótársaimmal és megállapítottuk, hogy ebből is kell haza vinni… Nagyon visszafogott illat, kicsit „steril” ízvilág, azt a fajta mindennapok bora (bár sejtem, nem annak szánták) amit a multik polcairól lehet leemelni. Korrekt, de minden izgalomtól mentes. Valahogy a lenyűgöző környezet nekem nem volt összhangban azzal, amit a szép kóstolópoharakba töltöttek. És kiderült, ezt nem csak én éreztem így.

Minden esetre aki arra jár, látogassa meg az IKON-t, mert látványnak impozáns, a borkóstoló meg szubjektív dolog, lehet, hogy máskor, kicsit korábban felnyitott és szellőztetett palackokból még nekem is ízlene. Legközelebb, ha arra járok inkább Konyári úr családi borászatát látogatnám meg, gondolom az igazi kincsek ott rejlenek:-)
Mindent együttvéve tartalmas napunk volt, kellemesen elfáradtunk, hazaérkezvén pedig egy jéghideg sörrel zártuk a napot, úgy, ahogy a borászok szokták.

6 megjegyzés:

Anett írta...

Szia!

Azt olvastam a gasztro.blog.hu-n, hogy Téged lehet felkeresni, ha gond van. Már tavaly nyár óta fent vagyok rajta, de most fordult elő először, hogy a tegnap esti bejegyzésem nem jelent meg. Ma is írtam már, az sincs még fent rajta. Mi lehet a gond? Tudnál esetleg segíteni?

Köszönöm!

gabojsza írta...

Szia Anett!
A kollégák technikai gondokkal küszködnek, így türelmed kérjük, míg helyreáll a rend. Amúgy, ha 1 hétig nem írsz, a rendszer "inaktívvá" minősít és csak naponta 1X (hajnalban) frissít.

Anett írta...

Szia!

Köszönöm a gyors választ és türelmes leszek. Valóban nem írtam néhány hete, sejtettem, hogy ez lehet gond.

szepyke írta...

Szia Gabojsza. Írtam ezt-azt egy sapkával kapcsolatosan, ha van időd nézz majd be hozzám. :)

Névtelen írta...

Szia Gabojsza!

Shirazról.....
Nekem ez a kedvenc borom.
A villányi "nagy" borászok isteni nedűt készítenek - Bock, Polgár, Gere... (igaz, meglehetősen borsos az ára).
Azután Egerben a Szépasszonyvölgyben is ittunk nagyon-nagyon finom Shiraz-t.
Tehát, szerencsére nem csak a Feindl borászat terméke az országban.

Üdv,
Magenta

disa írta...

情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫