2009. május 27.

Töltött karalábé




Örök nyári kedvenc, nagyon kaprosan és csomborosan.

Hozzávalók:
4 nagy, vagy 6 kisebb karalábé
fél kg darált hús (most fele sertés-fele marha)
1 ek olaj
1 fej vöröshagyma
fél dl rizs
só, frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss kapor
1 ek csombor
1 l alaplé (maradék húsleves)
3 dl tejföl
1 ek étkezési keményítő

A hagymát megpucolom, felaprítom és az olajon megdinsztelem. Ha már üveges, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a megmosott rizst, ízesítem sóval, borssal. Addig kevergetem, míg a rizs üveges nem lesz, ekkor leveszem a tűzről és hagyom hűlni. A töltelékhez a húst összekeverem a hagymás-fokhagymás rizzsel, jó sok aprított kaporral és csomborral. A karalábét meghámozom, kivájom és betöltöm a töltelékkel. A zsenge leveleit fél órás hideg vízben áztatás és alapos mosás után megtöltöm a maradék hústöltelékkel úgy, mintha töltött káposztát készítenék. Általában nem elég rugalmasak a töltéshez, leforrázom őket, így már biztosan engedelmeskednek:-) Ha marad töltelék, azt egyszerűen golyókká formázom. Egy akkora lábosba teszem a karalábékat, töltött és aprított leveleket, a kivájt forgácsokat és a húsgolyókat, amekkorában kényelmesen elférnek együtt, öntök rájuk annyi alaplevet amennyi ellepi (ha nincs elegendő alaplevem, vízzel kiegészítem), sózom, tekerek rá borsot, majd fedő alatt puhára párolom. A tejfölt elkeverem az étkezési keményítővel és habarom vele a főzőlevet. Kettőt rotyog és már be is sűrűsödik, a mártás fényes és selymes a keményítőtől (és nem liszt ízű:-))
Tálalás előtt megszórom friss kaporral. Imádom!

5 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Szia, küldök egy szakácssipkát:http://hungariancook.blogspot.com/2009/05/nagyon-nagyon-szuper-szakacs.html

María írta...

Elkészítettem ezt a finomságot, isteni lett, köszönöm a receptet!!

Keka írta...

Szia!

Nagyon guszta és szeretném megcsinálni de lenne egy kérdésem!Keményítőt még soha nem használtam azt szeretném megtudni hogy a keményítő a liszt helyett van?

Gabojsza írta...

Szia Keka! Igen, a liszt helyett:-) Próbáld ki bátran! előnye, hogy nem lesz liszt ízű az étel és nem kell 20 percig főzni, hogy elmúljon a lisztíz:-) Percek alatt besűrűsödik, akkor kész is (ha tovább főznéd, visszahígulna)

Kiddy írta...

Ez tényleg nagyon finom!!! Köszi a receptet és a lehetőséget. =) A kapor nagyon feldobja.