2015. március 14.

Parmezános, sült hagymás, rozsos gyökérkenyér


Semmi tudatosság, vagy rákészülés nem volt ebben a kenyérben. Hevert a pulton némi maradék reszelt parmezán és a kezem ügyébe akadt egy doboz ropogósra sült hagyma is, hozzáadtam mindkettőt a kenyérliszthez, amihez rozslisztet is kevertem.
Hajnalban sütöttem, és piac után ettük reggelire az első saját készítésű füstölt kacsamellel, meg az idei első medvehagymával. Soha rosszabbat!
Isteni ropogós héj, önmagában is ízorgia ez a kenyér. Legközelebb pici bucikat sütök majd, friss kecske sajtkrémmel megkenve, még langyosan...hmmm...

Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
350 g fehér liszt (nálam tönköly)
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
5 g szárított élesztő
12 g (parajdi) só
50 g reszelt parmezán
200 g ropogós sült hagyma
4-4,5 dl langyos víz (krumpli főzővizét használtam)

Egy tálban elkeverem a lisztekkel a sót, majd hozzákeverem az élesztőt, a reszelt parmezánt és a sült hagymát (ezt a ropogósra sült fajtát készen vettem a Lidl-ben, de Aldiban is kapható), jól elkeverem a száraz hozzávalókat, majd hozzáadom a picit több, mint 4 dl krumpli főzővizet és szilikon lapát segítségével összeállítom a tésztát. Nem kell dagasztani, sem túl simára keverni, csak éppen nedvesedjen át a liszt. Letakarva (hogy ki ne száradjon), huzatmentes helyen (pld. a fűtetlen sütőben) kelesztem 10-12 órán át (nyári melegben 2-3 órával kevesebb is elég neki). Az idő leteltével felfűtöm a sütőt 230 fokra, majd bőven lisztezett felületre kiborítom a tésztát, elfelezem, mindkét darab tésztát nagyobb téglalap alakúra paskolom és megformázom: bejgliszerűen feltekerem és hengerré formázom a tésztát, majd többször megcsavarom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és hagyom még pihenni letakarva 10 percig, majd betolom a kenyereket a sütőbe és dobok a sütő aljába 3-4 méretesebb jégkockát. 40-45 percig sülnek, míg szép színük nem lesz és az aljuk – megkopogtatva – kongó hangot nem ad. Rácson hagyom kihűlni.