2015. március 11.

Túrós rózsa


Gondaanyu tudja, hogy bolondulok a kemencés sütésért, így időnként  meghív, mi meg boldogan átmegyünk ÉP-vel Érsekhalmára és eltöltünk egy kellemes napot, vagy délutánt a kemence körül. A pasik ilyenkor felfűtik a kemencét, kibontanak egy üveg bort és megvitatják a kemence építés és felfűtés rejtelmeit, mi asszonyok közben dagasztunk, tekerünk és formázunk, majd ha a férfiak szólnak, hogy lehet bevetni, betoljuk a kemencébe a kenyeret, süteményt, kalácsot, csigát meg rétest.

Legutóbb Nőnapon kemencéztünk. A „beugró” a pasiknak egy szál virág volt, aki felköszöntött, kapott kóstolót az elkészült finomságokból.
ÉP mindenképp valami túrósat szeretett volna enni, de jó sok túróval! Eredetileg batyuban gondolkodtam, de Gondaanyu felvetette, hogy süssek túrós rózsát. Jó ötlet! A formázása sem túl macerás, jól sikerült, finom volt és a tészta-túrótöltelék arány is szimpatikusabb volt ÉP-nek, mintha batyut sütöttem volna.

Hozzávalók 24 darabhoz:
50 dkg liszt + pici a nyújtáshoz
10 dkg vaj
25 g friss, vagy 7 g szárított élesztő
2 ek cukor
negyed liter tej
csipet só
2 egész tojás a tésztába + 1 a kenéshez

A fentiekből kelt tésztát készítek: a vajat elmorzsolom a liszttel, a kupac közepébe „fészket” csinálok, ebbe beleütöm a tojásokat, összekeverem és lassanként hozzáadom a langyos cukros-tejbe felfuttatott élesztőt. Jól  kidolgozom, letakarva, huzatmentes meleg helyen pihentetem, míg duplájára nem kel. Közben elkészítem a túrótölteléket  a következőkből (a hozzávalókat kézi mixerrel egyszerűen összekeverem):

80 dkg tehéntúró
2 tojás
cukor, vagy méz ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál búzadara

A duplájára  kelt tésztát lisztezett deszkára borítom, ketté osztom és a cipócskát vékonyra (kb 3 mm) nyújtom, majd kerek formával kiszaggatom (én ehhez egy 13 cm átmérőjű kerek műanyag dobozt használtam), a maradék tésztát összegyúrom, kinyújtom és kiszaggatom, míg el nem fogy. A tészta köröket késsel hat fele bevagdosom, majd mindegyik közepébe egy-egy púpos evőkanál túrótölteléket halmozok. A tésztakör széleit körbekenem felvert tojással (hogy „ragadjon”), majd a szirmokat egyenként ráhajtom a töltelékre (azok lettek szebbek, aminek a szirmait egymás után, egymásra hajtogattam).


Sütőpapírral bélelt tepsire rakom és 15-20 percig pihentetem, megkenem egy felvert tojással, majd beteszem a kemencébe, vagy a 180 fokra előmelegített sütőbe.


Aranybarnára sütöm, majd hagyom langyosra kihűlni. Porcukrozni is ér.