2015. március 3.

A legszaftosabb rakott krumpli


Életem legjobb, legszaftosabb rakott krumpliját készítettem el, egy véletlennek köszönhetően. A véletlent a kényszer szülte: nem volt itthon tejföl, helyette zsíros tejszínnel öntöttem nyakon az összeállított  rakott krumplit sütés előtt. A végeredmény: fenséges! Sajt sem került a tetejére, de nem is hiányzott.
Ezentúl rakott krumplit csak így!

Hozzávalók 4 főre:
6 szem héjastól főtt krumpli (közepes méretű)
6 keményre főzött tojás
15-20 cm vastagkolbász
4 dl tejszín (30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!)
só és frissen őrölt bors
diónyi vaj a sütőtál kikenéséhez

A héjában főtt krumplit és tojást megpucolom és felszeletelem. Ezt a műveletet a mozzarella szeletelővel szoktam megejteni, ami ugyanúgy néz ki mint egy tojásszeletelő, csak kicsit nagyobb. A gombát is ezzel lehet a leggyorsabban felszeletelni (még mielőtt felszaladna a szemöldököd: nem, a rakott krumpliba nem teszek gombát, ez csak egy időmegtakarítós tipp volt J).
Felszeletelem a kolbászt is, kikenek egy megfelelő méretű, magas falú sütőtálat vajjal. A krumplit nagyjából négy fele, a tojást-kolbászt nagyjából három fele osztom. A sütőtál aljára sorakoztatom a krumpli egynegyedét, sózva, borsozva, majd  jön rá a tojás szeletek harmada, arra a kolbász, majd újabb réteg krumpli (só, bors), tojás, kolbász, míg el nem fogynak. A legfelső réteg krumpli, majd ráöntöm a 4 dl tejszínt. Betolom a 200-220 fokos sütőbe jó fél órára, míg szépen összerotyog, a teteje picit megpirul és mennyeien illatozik. Ha van rá idő, tálalás előtt legalább félórát érdemes állni hagyni a már lekapcsolt, de még meleg sütőben ahhoz, hogy a krumpli beszívja a tejszínt. A végeredmény a legfinomabb, legszaftosabb rakott krumplivá lényegült.