Életem legjobb, legszaftosabb
rakott krumpliját készítettem el, egy véletlennek köszönhetően. A véletlent a
kényszer szülte: nem volt itthon tejföl, helyette zsíros tejszínnel öntöttem
nyakon az összeállított rakott krumplit
sütés előtt. A végeredmény: fenséges! Sajt sem került a tetejére, de nem is
hiányzott.
Ezentúl rakott krumplit csak így!
Hozzávalók 4 főre:
Ezentúl rakott krumplit csak így!
Hozzávalók 4 főre:
6 szem héjastól főtt krumpli
(közepes méretű)
6 keményre főzött tojás
15-20 cm vastagkolbász
4 dl tejszín (30%
zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!)
só és frissen őrölt bors
diónyi vaj a sütőtál
kikenéséhez
A héjában főtt krumplit
és tojást megpucolom és felszeletelem. Ezt a műveletet a mozzarella szeletelővel
szoktam megejteni, ami ugyanúgy néz ki mint egy tojásszeletelő, csak kicsit nagyobb.
A gombát is ezzel lehet a leggyorsabban felszeletelni (még mielőtt felszaladna
a szemöldököd: nem, a rakott krumpliba nem teszek gombát, ez csak egy
időmegtakarítós tipp volt J).
Felszeletelem a kolbászt is,
kikenek egy megfelelő méretű, magas falú sütőtálat vajjal. A krumplit nagyjából
négy fele, a tojást-kolbászt nagyjából három fele osztom. A sütőtál aljára
sorakoztatom a krumpli egynegyedét, sózva, borsozva, majd jön rá a
tojás szeletek harmada, arra a kolbász, majd újabb réteg krumpli (só, bors),
tojás, kolbász, míg el nem fogynak. A legfelső réteg krumpli, majd ráöntöm a 4
dl tejszínt. Betolom a 200-220 fokos sütőbe jó fél órára, míg szépen
összerotyog, a teteje picit megpirul és mennyeien illatozik. Ha van rá idő,
tálalás előtt legalább félórát érdemes állni hagyni a már lekapcsolt, de még
meleg sütőben ahhoz, hogy a krumpli beszívja a tejszínt. A végeredmény a legfinomabb, legszaftosabb
rakott krumplivá lényegült.