2015. március 3.

A legfinomabb rakott krumpli


Életem legjobb, legszaftosabb rakott krumpliját készítettem el, egy véletlennek köszönhetően. A véletlent a kényszer szülte: nem volt itthon tejföl, helyette zsíros tejszínnel öntöttem nyakon az összeállított  rakott krumplit sütés előtt. A végeredmény: fenséges! Sajt sem került a tetejére, de nem is hiányzott.
Ezentúl rakott krumplit csak így!

Hozzávalók 4 főre:
6 szem héjastól főtt krumpli (közepes méretű)
6 keményre főzött tojás
15-20 cm vastagkolbász
4 dl tejszín (30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!)
só és frissen őrölt bors
diónyi vaj a sütőtál kikenéséhez

A héjában főtt krumplit és tojást megpucolom és felszeletelem. Ezt a műveletet a mozzarella szeletelővel szoktam megejteni, ami ugyanúgy néz ki mint egy tojásszeletelő, csak kicsit nagyobb. A gombát is ezzel lehet a leggyorsabban felszeletelni (még mielőtt felszaladna a szemöldököd: nem, a rakott krumpliba nem teszek gombát, ez csak egy időmegtakarítós tipp volt J).
Felszeletelem a kolbászt is, kikenek egy megfelelő méretű, magas falú sütőtálat vajjal. A krumplit nagyjából négy fele, a tojást-kolbászt nagyjából három fele osztom. A sütőtál aljára sorakoztatom a krumpli egynegyedét, sózva, borsozva, majd  jön rá a tojás szeletek harmada, arra a kolbász, majd újabb réteg krumpli (só, bors), tojás, kolbász, míg el nem fogynak. A legfelső réteg krumpli, majd ráöntöm a 4 dl tejszínt. Betolom a 200-220 fokos sütőbe jó fél órára, míg szépen összerotyog, a teteje picit megpirul és mennyeien illatozik. Ha van rá idő, tálalás előtt legalább félórát érdemes állni hagyni a már lekapcsolt, de még meleg sütőben ahhoz, hogy a krumpli beszívja a tejszínt. A végeredmény a legfinomabb, legszaftosabb rakott krumplivá lényegült.

9 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Próbáltad szeletelés helyett megreszelni a főtt krumplit és a tojást?
:-)

Gabojsza írta...

Még nem, de ki fogom próbálni!
Örülök, hogy - legalább így - de "hallok" felőled... :-D
Áldott húsvéti ünnepet kívánok!

PO írta...

Úgy van, NEM főzőtejszín! :))

takacsvica1 írta...

bocsi,ha nem főzőtejszin, akkor habtejszínre gondoltál, elnézést ha hülye a kérdésem♥

Gabojsza írta...

IGEN Vica, habtejszínre :-)

Anikó írta...

Én szoktam bele hajszálvékonyra szeletelt vöröshagymakarikákat is tenni mégpedig úgy, hogy összesütöm kicsit a kolbászkarikákkal, és minden réteg /krumpli, tojás/ tetejére teszek belőle, ahogy minden réteget sózok, borsozok is és 1-2 kanál tejföllel meglocsolok. A tetejére is megy rengeteg tejföl, az egész összességében nagyon jó ízes és krémes lesz a sütés végére. Sajtot én sem szoktam tenni a tetejére, valahogy nem kívánkozik oda.

Sanyi írta...

Anikóval értek egyet.Sokkal szaftosabb és ízesebb lesz a rakott krumpli.





























SKata írta...

Isteni lehet! Mi ugy keszitjuk, hogy fustolt szalonnat kockara vagva zsirjara sutunk, beledobunk jo sok voroshagymat nagyobb szeletekre vagva, jol megparoljuk olajon, fedo alatt. Mikor puha, nyakonontjuk egy nagy adag tejfollel, hozzaadjuk a kolbaszt, virslit, tojast, fottkrumplit. Lazan osszeforgatjuk nyamm. :)

Gabojsza írta...

Tudtok élni! :-)