2015. március 18.

Töltött bucik


Gyerekkoromban nagy divatja volt a töltött zsemlének. Édesanyám gyakran készítette, aztán valahogy a feledésbe merült, de minap láttam egy videót, azonnal kedvem szottyant rá. Érdemes hűtőürítési, maradék felhasználási akció keretében készíteni (mehet bele maradék felvágott, sajt, kallódó zöldség, miegymás), és érdemes bátran fűszerezni!

Hozzávalók 4 főre:
4 db ropogós héjú buci (lehet magvas, teljes kiőrlésű)
4 tojás
2 dl tejszín (30%-os, NEM főzőtejszín)
5 dkg füstölt sajt
pár szelet füstölt, főtt sonka (prosciutto cotto)
fél db piros kaliforniai paprika
1 fej lilahagyma
só, frissen őrölt bors
friss rozmaring és kakukkfű

Lereszelem a sajtot. Megpucolom a hagymát, majd felaprítom, ugyanígy járok el a kaliforniai paprikával, sonkával, zöldfűszerekkel. Egy tálban felverem a tojásokat, belekeverem a tejszínt meg a felaprított hozzávalókat, ízesítem sóval, borssal. A bucikat késsel csónakszerűre kivájom és betöltöm a tojásos masszával, a tetejére reszelek még egy kis sajtot (opcionális). Kivajazott tepsire sorakoztatom és 200 C-fokra előmelegített sütőben sütöm 25-30 percig.
Langyosan tálalom, friss csírával és paradicsommal.

Vizuális típusúak nézzék meg az ötletet adó videót, nem kell tudni hozzá bolgár nyelven J

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza, ez milyen tejszín? főző/hab? köszönöm

Gabojsza írta...

A tejszín, az legalább 30% zsírtartalmú! Ne használjunk főzőtejszínt, ami szerintem az élelmiszeripar egyik nagy átverése! A gyártók azt sugallják, hogy főzéshez a főzőtejszín való, a zsíros habtejszínt meg használjuk csak desszertekhez... Hát nem azért teszünk tejszínt egy ételbe, hogy dúsítsuk, krémesítsük azt? Akkor minek tennénk egy zsírjától (és ezzel ízétől is) megfosztott, ám egyéb adalékokkal (karragén, guargumi, szentjánoskenyérliszt, stb.) felturbózott „készítménnyel”?
A zsír (a tejzsír is) = íz, a Takács Lajos is megmondta :-) „...a világban azért van annyi baj és boldogtalanság, mert az emberek megvonják maguktól az éltető zsírt, még a tejben meg a tejfölben sem tűrik meg, és sovány, zsírtalan húsokkal kínozzák magukat, amik ha akarnának se tudnának finomak lenni, hiszen miben oldódjanak az aromák meg az ízhordozó szabadgyökök, ha egyszer egy szikra zsír sincs bennük?” (Bíró Zsófia: A boldog hentes felesége). Szóval rendes tejszínt vegyetek. Legalább 30% zsírtartalmút!