Életem
első sertésbőr snackje egy svéd termék volt. Az a fajta, amelyik hólyagosra
sült, mesésen ropog és bekapva szinte elolvad az ember szájában. Annyira
ízlett, hogy elkezdtem foglalkozni a gondolattal, hogy lehetne ilyet házilag
„gyártani”. Bőrös malachúst már sütöttem hólyagos-ropogósra többször, ám bőrkét
eddig csak bő zsiradékban sütve sikerült megfelelő állagúra készíteni. A
megoldást végül a „kérdezd a hentest” ausztrál sorozat egyik epizódjában leltem
és igen, ez az!
Az állaga TÖKÉLETES, bőrkét pedig olcsón lehet minden hentesnél kapni.
Az állaga TÖKÉLETES, bőrkét pedig olcsón lehet minden hentesnél kapni.
Hozzávalók:
50 dkg sertésbőrke
3 evőkanál ecet
3 evőkanál só
1 evőkanál durva szemű só
1 evőkanál olívaolaj
50 dkg sertésbőrke
3 evőkanál ecet
3 evőkanál só
1 evőkanál durva szemű só
1 evőkanál olívaolaj
A bőrkét kéttenyérnyi (vagy tetszés szerinti méretű) darabokra vágom és eltávolítok róla minden zsiradékot (a belső felét jól megkapargatom a kés fokával). Éles késsel átlósan bevagdosom, ügyelve, hogy ne vágjam át a bőrt.
Forralok
egy liter vizet, ha lobogva forr, leöntöm vele a bőrkéket, békén hagyom 2-3
percig, majd leszűröm és konyhai papírtörlővel szárazra törölöm mindegyiket.
Összekeverem a sót az ecettel és a keveréket jól
bemasszírozom a bőrkékbe, majd az egészet hűtőbe teszem 2 órára. Felfűtöm a sütőt 220 fokra, kiveszem a bőrkéket a hűtőből és alaposan letörlöm róluk az ecetes sót, a cél, hogy jó száraz legyen a bőrke. Ha már száraz, finoman beolajozom, megszórom a durva szemű sóval és a sütő rácsára fektetem, a sütő aljába teszek egy edénybe vizet, hogy sülés közben a kicsöpögő zsír ebbe landoljon és ne füstöljön az egész. 50 percig sütöm, ez idő alatt a bőr mesésen hólyagos- ropogósra és aranybarnára sül.
Langyosan már lehet kóstolgatni... illékony cucc. Én szóltam.
Anthony Puharich receptje, az Ask The Butcher sorozatból.