Van egy bevált palacsinta receptem, jó 25 éve nem is
változtattam rajta, csak időközben vettem új palacsintasütőket. Megvan még a
nagyikám feketére égett, régi palacsintasütője is, amivel a sparhelt platniján sütött
leheletvékonyakat, de már jó ideje csak ereklye, kedves a lelkemnek ha rápillantok, mikor belépek a
kamrába. Mostanság a jó minőségű Tefal darabokra szavazok, a kerámialapos
tűzhelyemen zsiradék (és az egész házat elárasztó palacsintaszag) nélkül is
lehet bennük palacsintát készíteni. Az enyémek nem olyan vékonyak, mint Mamáé,
de mi így szeretjük. ÉP túróval, én lekvárral, a lányok fahéjjal, meg
kakaóval töltve. Mivel a tésztájában sem só, sem cukor nincs, utóbbi alkalommal a maradékból előétel lett a másnapi ebédhez. Ha kimondottan sós töltelékhez sütöm, teszek bele csipet sót és egy kevés szárított oregánó sem árt az ízének.
Hozzávalók 10 db palacsintához:
fél liter tej
8 (púpozott) evőkanál liszt
2 tojás
a sós változathoz csipet só és kiskanálnyi szárított oregánó
Hozzávalók 10 db palacsintához:
fél liter tej
8 (púpozott) evőkanál liszt
2 tojás
a sós változathoz csipet só és kiskanálnyi szárított oregánó
A töltelékhez:
250 g sajtkrém (lehet natúr, vagy zöldfűszeres)
200 g szeletelt füstölt, főtt sonka
250 g sajtkrém (lehet natúr, vagy zöldfűszeres)
200 g szeletelt füstölt, főtt sonka
1 doboz friss csíra (pld. póréhagyma csíra)
Összeállítom a palacsintatésztát, negyed órát pihentetem, majd kisütöm a palacsintákat és hagyom kihűlni. Mindegyiket megkenem sajtkrémmel, megszórom friss csírával, beborítom sonkaszeletekkel, majd feltekerem és két ujjnyi vastag szeletekre vágom. Csírával díszítve tálalom.
Fenti mennyiségből 10-12 főre való előétel lesz.
Összeállítom a palacsintatésztát, negyed órát pihentetem, majd kisütöm a palacsintákat és hagyom kihűlni. Mindegyiket megkenem sajtkrémmel, megszórom friss csírával, beborítom sonkaszeletekkel, majd feltekerem és két ujjnyi vastag szeletekre vágom. Csírával díszítve tálalom.
Fenti mennyiségből 10-12 főre való előétel lesz.