2015. március 4.

Sonkás-sajtkrémes palacsintatekercs, csírával


Van egy bevált palacsinta receptem, jó 25 éve nem is változtattam rajta, csak időközben vettem új palacsintasütőket. Megvan még a nagyikám feketére égett, régi palacsintasütője is, amivel a sparhelt platniján sütött leheletvékonyakat, de már jó ideje csak ereklye, kedves a lelkemnek ha rápillantok, mikor belépek a kamrába. Mostanság a jó minőségű Tefal darabokra szavazok, a kerámialapos tűzhelyemen zsiradék (és az egész házat elárasztó palacsintaszag) nélkül is lehet bennük palacsintát készíteni. Az enyémek nem olyan vékonyak, mint Mamáé, de mi így szeretjük. ÉP túróval, én lekvárral, a lányok fahéjjal, meg kakaóval töltve. Mivel a tésztájában sem só, sem cukor nincs, utóbbi alkalommal a maradékból előétel lett a másnapi ebédhez. Ha kimondottan sós töltelékhez sütöm, teszek bele csipet sót és egy kevés szárított oregánó sem árt az ízének.

Hozzávalók 10 db palacsintához:
fél liter tej
8 (púpozott) evőkanál liszt
2 tojás
a sós változathoz csipet só és kiskanálnyi szárított oregánó

A töltelékhez:
250 g sajtkrém (lehet natúr, vagy zöldfűszeres)
200 g szeletelt füstölt, főtt sonka

1 doboz friss csíra (pld. póréhagyma csíra)

Összeállítom a palacsintatésztát, negyed órát pihentetem, majd kisütöm a palacsintákat és hagyom kihűlni. Mindegyiket megkenem sajtkrémmel, megszórom friss csírával, beborítom sonkaszeletekkel, majd feltekerem és két ujjnyi vastag szeletekre vágom. Csírával díszítve tálalom.

Fenti mennyiségből 10-12 főre való előétel lesz.