2015. május 2.

Epres, csokikrémes oreo torta sütés nélkül


Egy videó adta az ötletet. Jó hír, hogy itthon az angol hipermarketben is megjelent végre az oreo keksz, így nem kell piacos árusnál vadászni, vagy magánimportálni Angliából.
Ez a torta az a fajta, amit elég 6 személyre is csak 17 cm-es tortaformában készíteni, mert annak ellenére, hogy magunktól egy szem cukrot nem adunk hozzá, elég tömény. Tömény élvezet. Jó, na. És még sütni sem kell.

Hozzávalók egy 17 cm-es tortaformához:
300 g oreo keksz
100 g vaj
250 g jó minőségű étcsokoládé
300 ml 30%-os tejszín (NEM főzőtejszín!)
kis csipet só
250 g eper
2 ek durvára darált natúr pisztácia

Az oreo kekszet késes robotgépben megdarálom, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat és addig keverem a géppel, míg nedves homok állagú nem lesz. Kapcsos tortaformába öntöm a masszát és kanállal, vagy kézzel egyenletes vastagságúra lapítgatom a tortaforma alján és oldalán is, azaz egyenletesen kibélelem a tortaformát vele. Ameddig elkészítem a csokikrémet, beteszem a tortaformát a fagyasztóba, hogy dermedjen.
Egy keverőtálba teszem az aprított csokoládét (én 70% kakaótartalmú Callebaut étcsoki pasztillát használok), hozzáadok egy csipet sót (ez még jobban kiemeli a csokoládé ízét) és ráöntöm a majdnem forráspontig melegített tejszínt. 5 percig békén hagyom (ez azért fontos, mert így buborékmentes, sima lesz a krém), majd keverőlapáttal elkezdem kevergetni, és addig keverem, míg a csoki teljesen felolvad és egynemű, szép fényes krémet kapok (cukrász nyelven ez a ganache (ejtsd gánás), magyar neve ganázs, vagy párizsi cukrászkrém). Előveszem a fagyasztóból a kekszalapos tortaformát, beleöntöm a csokikrémet, elegyengetem és visszateszem a hűtőbe dermedni, ameddig megtisztítom az epret és durvára darálom a pisztáciát. 10-15 perc elteltével a csokikrémbe süllyesztem az egész szem epreket és megszórom az egészet a durvára darált pisztáciával.
Legalább  2 órára hűtőben hagyom dermedni, majd a tortaformából kivéve tortatálra teszem, szeletve tálalom és epret adok mellé.