2015. május 11.

Szülinapi csokitorta


Dorka lányom születésnapjára sütöttem. Brutálisan csokis, az a fajta, amiben „benne van az anyag” és amit akkor süt az ember, ha nem habos-babos tortára vágyik, hanem igazi kényeztetésre. A tetejét kandírozott naranccsal díszítettem, meg olyan fűszeres bevonatos mandula szemekkel, amiket a Naschmarkton vettem mindig aranyárban, de találtam a Vásárcsarnokban egy helyet, ahol remek kínálat van minden földi jóból (olajos magvakból, szárított-kandírozott gyümölcsökből, rizsből, tésztából, olajokból és még sok egyébből), korrekt árakkal. Ezentúl gyakori vendég leszek náluk.

Hozzávalók:
25 g kakaópor
100 g 70%os étcsoki
50 g vaj
100 g cukor
1/3-ad tonkabab, frissen reszelve
4 tojásfehérje
85 g liszt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
fél marék kandírozott narancshéj
100 g 70%os étcsoki a bevonáshoz
vanília fagyi és kandírozott narancshéj a tálaláshoz

A sütőt előmelegítem 200 Celsius-fokra és kivajazok egy 20 cm-es kapcsos tortaformát. A kakaót, csoki pasztillát (én Callebaut használok, a METRO-ban veszem), vajat, 7 dkg cukrot egy lábasba teszem, hozzáadok egy dl vizet és összemelegítem, majd belereszelem a tonkababot, hogy a langyos csokis masszában kioldódjanak az aromái.
Közben a tojásfehérjékből csipet sóval habot verek, a vége felé kanalanként hozzáadom a cukrot, majd ha a habom fényes és kemény, hozzászitálom a lisztet és a fahéjat, majd beledolgozom a habba és belekeverem a csokoládés masszát is. A kivajazott formába öntöm és a tetejét sűrűn megpöttyözöm kandírozott narancshéj darabkákkal. 25 perc alatt nagyjából szilárdra sütöm, ahogy hűl, úgy még szilárdul egy kicsit. Ha kihűlt, bevonom olvasztott csokoládéval és kandírozott narancshéj szeletekkel, meg fűszeres bevonatos mandulával díszítem. Vanília fagyival kínálom.

A kiindulópont Ízbolygó receptje volt.