Évek óta készülök orgonából
szörpöt és zselét főzni, idén végre sikerült. Kiderült, hogy mázlista vagyok, olyan orgonát találtam, ami nem keserű, pedig az itthoni fajták 95%-a keserű. Tessék megkóstolni a virágot szedés előtt! Ha keserű, kár a gőzért, a keserű íz nem fog elmúlni. Ha nem, lehet szedni :-)
A szörpnek olyan sikere van, hogy tegnap újabb adag készült, Dorka lányom önként és dalolva szirmozott le egy jókora adagot.
A szörpnek olyan sikere van, hogy tegnap újabb adag készült, Dorka lányom önként és dalolva szirmozott le egy jókora adagot.
A vasárnapi ebéd
levezetéseként egy nagy szatyornyi orgona virágot pillanatok alatt megszedtük (tiszta
helyről, forgalmas úttól messze, eső után pár órára, az orgonabokor magasan
fekvő részéről). A virágokat – szerintem - nem érdemes megmosni, mert azzal az íze
nagy részét is kimossuk... Számítottam rá, hogy legalább olyan macerás lesz az előkészítése, mint az akác lekvárnál, de
aránylag gyorsan ment a virágok lecsipkedése. A kis lila virágocskákat le kell szedegetni
a szárról úgy, hogy a szörp alapanyagába egyáltalán ne kerüljenek bele zöld
részek.
Hozzávalók:
370 g zöld rész mentes orgona virág (nekem ennyi lett, de kevesebb virággal is működik, a második adag már csak 290 g virágsziromból készült és ugyanolyan jó lett)
1 liter víz
1 kg cukor
370 g zöld rész mentes orgona virág (nekem ennyi lett, de kevesebb virággal is működik, a második adag már csak 290 g virágsziromból készült és ugyanolyan jó lett)
1 liter víz
1 kg cukor
8 g citromsav
1 bio citrom
a zseléhez pektin, vagy
4:1 lekvárzselésítő
A szörp és zselé készítése
azzal kezdődik, hogy egy liter vizet egy kiló cukorral összefőzök. Amikor már
jó alaposan forr, elolvadt a cukor és kezdene sziruposodni, lehúzom az edényt a
tűzhelyről, elkeverek a cukorszirupban 8 gramm citromsavat és belekeverem a
zöldrész-mentes, lecsipkedett orgona virágokat. Elkeverem, beledobok egy
felszeletelt bio citromot is, lefedem és másnapig állni hagyom.
Másnap az egészet leszűröm, előbb szitán, utána egy papír teafilteren is, hogy mind a szörpöm, mind a zselém szép tiszta legyen.
Másnap az egészet leszűröm, előbb szitán, utána egy papír teafilteren is, hogy mind a szörpöm, mind a zselém szép tiszta legyen.
A leszűrt szörpöt
visszateszem a tűzhelyre és felforralom, azt a részét, amit szörpnek szánok,
forró, sterilizált* üvegekbe töltöm (csurig), lezárom és pár percre
fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem másnapig (egy kosárba, plédek közé
bugyolálva).
A zselének szánt részbe belekeverem a pektint (vagy lekvár zselésítőt) és további 3-4 percig forralom, szilárdulási próbát végzek (egy fagyasztóban lehűtött kistányérra teszek egy mokkáskanálnyi zselét, ha pár perc alatt megköt, kész a zselé), majd sterilizált* üvegekbe töltöm, lezárom és pár percre fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem ezeket is másnapig.
A végeredmény: a szörp
elég édes, lehet jócskán hígítani vízzel, vagy szódával, citromot belefacsarni,
gyömbért bele reszelni (vagy csak a levét belecsöpögtetni), netán mentával
felturbózni.
A zselé tuti nyerő egy vanília fagylalttal, bár vajas kalácson, vagy kiflin sem utolsó.
A zselé tuti nyerő egy vanília fagylalttal, bár vajas kalácson, vagy kiflin sem utolsó.
*A befőzésnél használt szörpös és lekváros üvegeket nagyon
alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az
ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített
sütőbe és ott is hagyom legalább 20 percre. Mosogatógépben, 90 fokos programon
is tökéletes a csírátlanítás.