2015. május 4.

Korianderes zöldborsó főzelék (gluténmentes)


Egy véletlennek köszönhető, hogy rájöttem, mennyire jó a zöldborsó koriander zölddel. Épp nem volt itthon friss petrezselyemzöld (ritka pillanat, mert minden szombaton veszek 2 jókora csokorral a piacon). Nyúltam a fagyasztóba... sikerült is egy petrezselymesnek kinéző zacskót előkapni. Felaprítottam, beleszórtam a főzelékbe és 1 perc múlva az illatáról tudtam, hogy az bizony nem petrezselyem volt... De ugye tudjuk, nincsenek véletlenek, és bebizonyosodott, hogy a zöldborsóhoz nem csak a menta és a petrezselyem, hanem a koriander zöldje is isteni, már annak aki szereti a koriander zöldet. Szerencsére mi rajongunk érte.

Hozzávalók:
2-3 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 tk méz
1 kg zöldborsó (mirelit)
2 dl tejszín (30%-os, NEM főzőtejszín)
só, frissen őrölt bors
aprított koriander zöldje

Az olívaolajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, hozzáadom a mézet, ráöntöm a zöldborsót és a tejszínt, fűszerezem sóval, borssal és kevergetve párolom addig, míg a zöldborsó megpuhul, de nem veszti el az üde, zöld színét. Ekkor a fele mennyiséget átmerem egy blenderbe (vagy késes robotgépbe) és össze turmixszolom. Összekeverem a turmixszolt részt a maradék párolt zöldborsóval, belekeverem az aprított koriander zöldet és már kész is! Egy szelet sülttel, vagy tükörtojással tálalom.