2016. február 23.

Meyer citromos teasütemény


A kereskedelemben vége már a Meyer citrom szezonnak, de édesanyám Meyer citrom fája még mindig terem. Időnként szüretelek és "garázdálkodok". Egyik kedvenc sütőformámban készítettem, akinek nincs ilyen, süsse csak muffin sütőformában. Meyer citrom helyett sima citrommal is készíthető, icipicit több cukorral.

Hozzávalók:
225 g liszt
10 g sütőpor
csapott mokkáskanálnyi őrölt kardamom
csipet só
3 tojás
180 g cukor
1/2 (Meyer) citrom leve és frissen reszelt héja
200 g natúr görög joghurt
kiskanálnyi vanília kivonat
80 ml szőlőmagolaj
3 vékony Meyer citrom szelet, elfelezve
kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
porcukor a szóráshoz

Egy tálban összekeverem a lisztet a sóval, sütőporral, kardamommal. Egy másik tálban habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd belekeverem a citrom levét, héját, a vanília kivonatot, a görög joghurtot, végül a szőlőmagolajat (hidegen sajtolt szőlőmagolajat használtam, ami meglepő módon kellemesen zöld színű. Amikor beleöntöttem, azt hittem, hogy összekevertem az üvegeket, és tévedésből tökmagolaj került a kezembe, de nem, szőlőmagolaj volt. Kicsit be is színezte a sütim, de az íze...hmmm...).
Lazán összekeverem a száraz hozzávalókat a tojásos keverékkel és egyenletesen elosztom a kivajazott sütőforma mélyedéseibe, mindegyik tetejére teszek egy-egy fél citrom szeletet, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. Rácson hagyom kihűlni, porcukrozva tálalom.