2016. február 3.

Barna sörös kenyér


Szlovák sörös kenyér néven híresült el, igazi karrierjét egy angol nyelvű kenyeres blognak köszönheti. Itthon is sokan megsütötték már, legtöbben kovásszal - az angol recept szerint, pedig az eredeti, szlovák receptben kovász nélkül készítette az, akit az angol blog forrásként jelöl. Én Gondaanyu receptjét követtem, de nem világos, hanem édeskés-kesernyés (Ottakringer) barna sörrel dagasztottam be a tésztáját és BL-80-as lisztem sem volt itthon, helyette félfogós Halasi lisztet használtam. A kovászt este kevertem be, reggelre mesés volt, a tésztát jól kidolgoztam, de hogy a barna sörnek, a kevéske élesztőnek, vagy a holdállásnak köszönhetően indult nehezen a kelesztés? Nem tudom. Nem kettő, hanem majd három óra alatt kelt dupájára a tésztám.
Ezentúl akkor fogok hozzá, ha egész délelőtt ráérek, de a végeredmény miatt mindenképpen megéri rááldozni azt a pár órát.

Hozzávalók a kovászhoz:
10 dkg Bl 55-ös liszt
10 dkg víz
1 gramm szárított élesztő (vagy ugyanennyi friss)

A kenyérhez:
az összes kovász
40 dkg BL 55 liszt
50 dkg BL 80 kenyérliszt (nálam Halasi félfogós)
fél liter sör (én barna sörrel készítettem)
30 gramm méz
28 gramm só (nekem a 20 g kevésnek tűnt)
4 gramm szárított élesztő (vagy 12 gramm friss )

Elkészítem a kovászt: a hozzávalóit összekeverem és huzatmentes helyen 14-16 órát hagyom erjedni.
A kenyérhez az összes hozzávalóból jó alaposan kidolgozom a tésztát és huzatmentes meleg helyen, letakarva hagyom duplájára kelni . Picit átgyúrom, lemérem és 8, pontosan egyforma darabra osztom, majd kerekdedre formázom mindegyiket.
Egy nagy, 28 cm átmérőjű tortaformát kizsírozok és belehelyezem a tészta gombócokat: egyet középre és hetet szépen köré. Huzatmentes meleg helyen, letakarva hagyom újra dulplájára kelni, majd megszórom liszttel a tetejét és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe, aminek az aljába dobok 6-8 db jégkockát, ettől gőz fejlődik és szépen felhúzza a tésztát. Fél órát 200 fokon, majd ha nagyon pirulna a teteje, további fél óráig 180 C-fokon sütöm. Rácson hagyom kihűlni.