2016. február 1.

Füstölt kacsamell


A tavalyi, első próbálkozás olyan jól sikerült, hogy idén már nagyobb mennyiségben készítünk. Nem hagyományos pácolás előzi meg a füstölést, hanem dehidratálási eljárás,  ugyanaz, amit a gravlax készítésénél is alkalmazunk, azaz egyenlő mennyiségű só és cukor keveréke (parajdi só és sima kristálycukor), a keverék fele a kacsamellek alá, a másik fele fölé, mennyiségileg annyi, hogy egyenletesen fedje be. Frissentartó fóliát rá, meg valami súlyt (pld. konzerves dobozokat), hideg helyen tartva (hűtőben), 2-3 napig úgy, hogy naponta leöntöm róla a keletkezett folyadékot.
3 nap elteltével kiveszem a pácból, lemosom, konyhai papírtörlővel megszárítgatom, felfűzöm a füstöléshez és pár órát szikkasztom jól szellőző helyen, majd 2 X 4-5 órás hideg füstölés következik akácfa fűrészporával (ezt is magunk végezzük, ÉP épített egy klassz kis füstölőt).


Füstölés után pár napig (max. 1 hétig, különben csonttá szárad) lóg a hátsó kamrában, utána egyenként levákuumozom, lefagyasztom és mindig annyit veszek elő, amit egyszerre elfogyasztunk. Igazi csemege!