2016. február 20.

Meyer citromkrémes kosárkák


A kosárkákat a jól bevált linzer tésztából sütöttem és kedvenc angol citromkrémmel töltöttem. Szerencsés vagyok, édesanyám Meyer citrom fájáról hozzájutok friss gyümölcshöz akkor is, ha a „hivatalos” szezonnak vége.

Hozzávalók kb.12 darabhoz:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor nádcukorból
1 tojás sárgája
1 tojás fehérje a kenéshez
1 mokkáskanálnyi vanília kivonat
fél citrom reszelt héja
a töltelékhez  angol citromkrém
a díszítéshez natúr pisztácia

A tésztát késes robotgépben elkészíteni a legegyszerűbb,  egy-két gombnyomás és kész is. Beleteszem a porcukorral elkevert lisztet, hozzáadom a kis kockákra vágott hideg vajat, majd pár másodpercig nyomom a gombot, míg morzsásra keveri. Hozzáadom a tojássárgáját, a vanília kivonatot, meg a citrom reszelt héját és hagyom, hogy egy gombóccá alakuljon a tészta. Folpackba csomagolom, legalább fél órára hűtőbe teszem (lehet akár másnapig, de jól fagyasztható).
Ha nincs késes robotgép, akkor az ujjhegyekkel kell elmorzsolni a vajat, minél gyorsabban, hogy ne olvadjon nagyon meg.

Pihentetés után lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagúra nyújtom, virág alakú kiszúróval kiszúrom és beleigazgatom a muffin sütőforma mélyedéseibe, lekenem enyhén felvert tojásfehérjével  és a 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg kezdenek színt kapni, majd rácsra szedve hagyom kihűlni. Ha kihűltek, megtöltöm angol citromkrémmel (amit így készítek) és megszórom egy kevés durvára darabolt natúr pisztáciával.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.