A kosárkákat a jól bevált linzer tésztából sütöttem és
kedvenc angol citromkrémmel töltöttem. Szerencsés vagyok, édesanyám Meyer
citrom fájáról hozzájutok friss gyümölcshöz akkor is, ha a „hivatalos”
szezonnak vége.
Hozzávalók kb.12 darabhoz:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor nádcukorból
1 tojás sárgája
1 tojás fehérje a kenéshez
1 tojás fehérje a kenéshez
1 mokkáskanálnyi vanília kivonat
fél citrom reszelt héja
fél citrom reszelt héja
a töltelékhez angol citromkrém
a díszítéshez natúr pisztácia
A tésztát késes robotgépben elkészíteni a legegyszerűbb,
egy-két gombnyomás és kész is. Beleteszem a porcukorral elkevert lisztet,
hozzáadom a kis kockákra vágott hideg vajat, majd pár másodpercig nyomom a
gombot, míg morzsásra keveri. Hozzáadom a tojássárgáját, a vanília kivonatot,
meg a citrom reszelt héját és hagyom, hogy egy gombóccá alakuljon a tészta.
Folpackba csomagolom, legalább fél órára hűtőbe teszem (lehet akár másnapig, de
jól fagyasztható).
Ha nincs késes robotgép, akkor az ujjhegyekkel kell
elmorzsolni a vajat, minél gyorsabban, hogy ne olvadjon nagyon meg.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagúra
nyújtom, virág alakú kiszúróval kiszúrom és beleigazgatom a muffin sütőforma
mélyedéseibe, lekenem enyhén felvert tojásfehérjével és a 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm,
míg kezdenek színt kapni, majd rácsra szedve hagyom kihűlni. Ha kihűltek,
megtöltöm angol citromkrémmel (amit így készítek) és megszórom egy kevés durvára darabolt natúr
pisztáciával.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.