Kezdő háziasszony korom óta sütöm, legalább annyira
karácsonyi kellék nálunk, mint a fenyőfa.
A klasszikus linzertésztát ( 3:2:1) használom, egy tojássárgájával és kevés vanília kivonattal dúsítva.
A klasszikus linzertésztát ( 3:2:1) használom, egy tojássárgájával és kevés vanília kivonattal dúsítva.
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor nádcukorból
1 tojás sárgája
1 tojás fehérje a kenéshez
1 mokkáskanálnyi vanília kivonat
fél citrom reszelt héja
fél citrom reszelt héja
durvára tört dió, törökmogyoró, natúr pisztácia, kandírozott
citrushéj, szeletelt mandula a díszítéshez
(házi)lekvár az összeragasztáshoz
A tésztát késes robotgépben elkészíteni a legegyszerűbb, egy-két gombnyomás és kész is. Beleteszem a porcukorral
elkevert lisztet, hozzáadom a kis kockákra vágott hideg vajat, majd pár
másodpercig nyomom a gombot, míg morzsásra keveri. Hozzáadom a tojássárgáját, a
vanília kivonatot, meg a citrom reszelt héját és hagyom, hogy egy gombóccá
alakuljon a tészta. Folpackba csomagolom, legalább fél órára hűtőbe teszem (lehet
akár másnapig, de jól fagyasztható).
Ha nincs késes robotgép, akkor az ujjhegyekkel kell
elmorzsolni a vajat, minél gyorsabban, hogy ne olvadjon nagyon meg.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagúra
nyújtom, formákat szúrok ki belőle, azokat sütőpapírral bélelt tepsire teszem,
majd minden második forma közepét kiszúrom egy kisméretű kiszúróval és mivel a
tepsin teszem, már nem kell mozgatni, így szépen megtartja formáját.
A lyukas formák egy részét lekenem tojásfehérjével,
megszórom durvára tört dióval, török mogyoróval, natúr pisztáciával, kandírozott
citrushéjjal, süti gyöngyökkel, vagy szeletelt mandulával.
180 C-fokos sütőben sütöm 7-8 percig. Saját készítésű (barack)lekvárral ragasztom össze mikor kihűlnek, tetszés szerint meg lehet szórni
porcukorral.
Kekszes dobozba akár két hetet is kibírnának, ha el nem
fogynának.
A díszítés Dorka lányom keze munkáját dicséri.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
A díszítés Dorka lányom keze munkáját dicséri.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.