2012. december 18.

Linzer karika


Kezdő háziasszony korom óta sütöm, legalább annyira karácsonyi kellék nálunk, mint a fenyőfa.
A klasszikus linzertésztát ( 3:2:1) használom, egy tojássárgájával  és kevés vanília kivonattal dúsítva.

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor nádcukorból
1 tojás sárgája
1 tojás fehérje a kenéshez
1 mokkáskanálnyi vanília kivonat
fél citrom reszelt héja
durvára tört dió, törökmogyoró, natúr pisztácia, kandírozott citrushéj, szeletelt mandula a díszítéshez
(házi)lekvár az összeragasztáshoz


A tésztát késes robotgépben elkészíteni a legegyszerűbb,  egy-két gombnyomás és kész is. Beleteszem a porcukorral elkevert lisztet, hozzáadom a kis kockákra vágott hideg vajat, majd pár másodpercig nyomom a gombot, míg morzsásra keveri. Hozzáadom a tojássárgáját, a vanília kivonatot, meg a citrom reszelt héját és hagyom, hogy egy gombóccá alakuljon a tészta. Folpackba csomagolom, legalább fél órára hűtőbe teszem (lehet akár másnapig, de jól fagyasztható).
Ha nincs késes robotgép, akkor az ujjhegyekkel kell elmorzsolni a vajat, minél gyorsabban, hogy ne olvadjon nagyon meg.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagúra nyújtom, formákat szúrok ki belőle, azokat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd minden második forma közepét kiszúrom egy kisméretű kiszúróval és mivel a tepsin teszem, már nem kell mozgatni, így szépen megtartja formáját.
A lyukas formák egy részét lekenem tojásfehérjével, megszórom durvára tört dióval, török mogyoróval, natúr pisztáciával, kandírozott citrushéjjal, süti gyöngyökkel, vagy szeletelt mandulával.
180 C-fokos sütőben sütöm 7-8 percig. Saját készítésű (barack)lekvárral ragasztom össze mikor kihűlnek, tetszés szerint meg lehet szórni porcukorral.
Kekszes dobozba akár két hetet is kibírnának, ha el nem fogynának.
A díszítés Dorka lányom keze munkáját dicséri.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.