A karácsonyi linzerrel egy időben készítettem
baracklekváros kosárkákat is.
Szép is, finom is, avagy a „köllmég ízű” kategória…
Ehhez is a klasszikus linzertésztát ( 3:2:1) használom,
egy tojássárgájával és kevés vanília
kivonattal dúsítva.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor nádcukorból
1 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja
1 mokkáskanálnyi vanília kivonat
(házi barack)lekvár tölteléknek
A tésztát késes robotgépben elkészíteni a legegyszerűbb, egy-két gombnyomás és kész is. Beleteszem a porcukorral
elkevert lisztet, hozzáadom a kis kockákra vágott hideg vajat, majd pár
másodpercig nyomom a gombot, míg morzsásra keveri. Hozzáadom a tojássárgáját, a
vanília kivonatot, meg a citrom reszelt héját és hagyom, hogy egy gombóccá
alakuljon a tészta. Folpackba csomagolom, legalább fél órára hűtőbe teszem (lehet
akár másnapig, de fagyasztható is).
Ha nincs késes robotgép, akkor az ujjheggyel kell
elmorzsolni a vajat, minél gyorsabban, hogy ne olvadjon nagyon meg.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagúra
nyújtom, a kosárkáknál kb fél cm-el nagyobb körformákat szúrok ki, amikkel kibélelem
a falatnyi méretű fém kosárkáimat. Akkora csillag alakú kiszúró formával, mint a
kosárka külső peremének mérete, ugyanannyi csillag alakzatot szúrok ki, ahány
kosárkát sütök és ezeket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd melléjük
sorakoztatom a tésztával kibélelt kosárkákat. 180 C-fokos sütőben sütöm 7-8
percig. Mikor kihűlnek, saját készítésű (barack) lekvárral megtöltöm a fémformából
kivett kosárkákat, mindegyiket megkoronázom egy-egy csillaggal, majd megszórom porcukorral.
Kekszes dobozba akár két hetet is kibírnának, ha el nem
fogynának...
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.