2012. december 21.

Linzer kosárkák


A karácsonyi linzerrel egy időben készítettem baracklekváros kosárkákat is. 
Szép is, finom is, avagy a „köllmég ízű” kategória…
Ehhez is a klasszikus linzertésztát ( 3:2:1) használom, egy tojássárgájával  és kevés vanília kivonattal dúsítva.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor nádcukorból
1 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja
1 mokkáskanálnyi vanília kivonat
(házi barack)lekvár tölteléknek

A tésztát késes robotgépben elkészíteni a legegyszerűbb,  egy-két gombnyomás és kész is. Beleteszem a porcukorral elkevert lisztet, hozzáadom a kis kockákra vágott hideg vajat, majd pár másodpercig nyomom a gombot, míg morzsásra keveri. Hozzáadom a tojássárgáját, a vanília kivonatot, meg a citrom reszelt héját és hagyom, hogy egy gombóccá alakuljon a tészta. Folpackba csomagolom, legalább fél órára hűtőbe teszem (lehet akár másnapig, de  fagyasztható is).
Ha nincs késes robotgép, akkor az ujjheggyel kell elmorzsolni a vajat, minél gyorsabban, hogy ne olvadjon nagyon meg.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagúra nyújtom, a kosárkáknál kb fél cm-el nagyobb körformákat szúrok ki, amikkel kibélelem a falatnyi méretű fém kosárkáimat. Akkora csillag alakú kiszúró formával, mint a kosárka külső peremének mérete, ugyanannyi csillag alakzatot szúrok ki, ahány kosárkát sütök és ezeket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd melléjük sorakoztatom a tésztával kibélelt kosárkákat. 180 C-fokos sütőben sütöm 7-8 percig. Mikor kihűlnek, saját készítésű (barack) lekvárral megtöltöm a fémformából kivett kosárkákat, mindegyiket megkoronázom egy-egy csillaggal, majd megszórom porcukorral.
Kekszes dobozba akár két hetet is kibírnának, ha el nem fogynának...

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.