Téli kenyérre való. Ha ráérek, szívesen elpepecselek a szárazbabbal (áztatom egy
éjszakán át, másnap fűszeres vízben puhára főzöm), de időhiány és vészhelyzet
esetére mindig tartok itthon egy – két konzerv vörös, meg fehér babot, amit
előkapva, percek alatt lehet levest varázsolni, vagy kenyérre való kencét
készíteni.
Hozzávalók:
1 bab konzerv, lecsöpögtetve (pld. borlotti bab)
1-2 evőkanál olívaolaj
1-2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej salottahagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, reszelve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
tengeri só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
A hozzávalókat késes robotgépbe, vagy botmixerrel krémesre
keverem és pirítóssal, vagy friss kenyérrel tálalom.
*A házi krémsajtot úgy készítem, hogy egy nagy poharas
tejfölt (20%-os, NEM krémföl!) sűrű szövésű szitába, vagy gézdarabba öntök
és egy éjszaka alatt hagyom kicsöpögni a nedvességét. A visszamaradt anyag sűrű
és krémes. Zöldfűszerrel keverve, ízesítve, kenyérre is kenhető.