2012. december 16.

Babkrém


Téli kenyérre való. Ha ráérek, szívesen elpepecselek a szárazbabbal (áztatom egy éjszakán át, másnap fűszeres vízben puhára főzöm), de időhiány és vészhelyzet esetére mindig tartok itthon egy – két konzerv vörös, meg fehér babot, amit előkapva, percek alatt lehet levest varázsolni, vagy kenyérre való kencét készíteni.

Hozzávalók:
1 bab konzerv, lecsöpögtetve (pld. borlotti bab)
1-2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej salottahagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, reszelve
100 g natúr (házi) krémsajt* (opcionális, működik nélküle is, több olívaolajjal)
tengeri só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

A hozzávalókat késes robotgépbe, vagy botmixerrel krémesre keverem és pirítóssal, vagy friss kenyérrel tálalom.

*A házi krémsajtot úgy készítem, hogy egy nagy poharas tejfölt (20%-os, NEM krémföl!) sűrű szövésű szitába, vagy gézdarabba öntök és egy éjszaka alatt hagyom kicsöpögni a nedvességét. A visszamaradt anyag sűrű és krémes. Zöldfűszerrel keverve, ízesítve, kenyérre is kenhető.