2012. december 27.

Zabfalatok



Minap morgolódtam, hogy már 300 forint környékén adnak egy csomag Győri Édes Zabfalatok kekszet. Rablás. Inkább sütök, abban legalább tudom, mi van, és az alábbi recept szerint készült példányok nem csak nyomokban tartalmaznak mogyorót. Egy szépséghibájuk van a bolti változathoz képest: nem ropogós, hanem inkább puha kekszek, de az ízük bőven kárpótol mindenért.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
100 g törökmogyoró liszt (fehérliszttel sokkal olcsóbb)
75 g zabpehely
5 g sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet fahéj
egy csipet só
100 g mogyoró
3 evőkanál nádcukor
100 g vaj
1 tojás

A mogyorót száraz serpenyőben, kevergetve, pár perc alatt illatosra pirítom, majd a zabpehellyel együtt aprítógépben ledarálom és összekeverem a többi száraz hozzávalóval. Elmorzsolom benne a vajat, hozzáadom a tojást és összegyúrom (ha nagyon ragadna, adok hozzá egy pici lisztet). Fóliába csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem, majd nedves kézzel kis golyókat gyúrok a masszából, sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, kicsit lelapítom és 190 C-fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranyszínűre sütöm.
Rácson hagyom kihűlni, majd kekszes dobozban tárolom. Igen illékony.

Ez a recept volt az alap.