2012. december 27.

Zabfalatok



Minap morgolódtam, hogy már 300 forint környékén adnak egy csomag Győri Édes Zabfalatok kekszet. Rablás. Inkább sütök, abban legalább tudom, mi van, és az alábbi recept szerint készült példányok nem csak nyomokban tartalmaznak mogyorót. Egy szépséghibájuk van a bolti változathoz képest: nem ropogós, hanem inkább puha kekszek, de az ízük bőven kárpótol mindenért.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
100 g törökmogyoró liszt (fehérliszttel sokkal olcsóbb)
75 g zabpehely
5 g sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet fahéj
egy csipet só
100 g mogyoró
3 evőkanál nádcukor
100 g vaj
1 tojás

A mogyorót száraz serpenyőben, kevergetve, pár perc alatt illatosra pirítom, majd a zabpehellyel együtt aprítógépben ledarálom és összekeverem a többi száraz hozzávalóval. Elmorzsolom benne a vajat, hozzáadom a tojást és összegyúrom (ha nagyon ragadna, adok hozzá egy pici lisztet). Fóliába csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem, majd nedves kézzel kis golyókat gyúrok a masszából, sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, kicsit lelapítom és 190 C-fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranyszínűre sütöm.
Rácson* hagyom kihűlni, majd kekszes dobozban tárolom. Igen illékony.

 * A széthajtható rács volt az év végi sütések előtt a legjobb "befektetésem". Kis helyet foglal, ami apró konyhámban nagy előny, de használatkor széthajtva, sok minden ráfér. 

Ez a recept volt az alap.

5 megjegyzés:

Anazar írta...

Örülök, hogy Neked is megtetszett és megízlett ez a változat:-))

Névtelen írta...

hát:
250 g törökmogyoró liszt kb. 1000 ft, 100 g mogyoró 300 ft, 100 g jobb minőségű vaj kb. 400 ft
+ a többi hozzávaló
+ az energia

talán 1300-ból kijön ez a 20 db keksz?
ezek után azért érdekes a kezdőmondat...

Anazar írta...

Ha-ha-ha, jó pont, de mi foodiek sem pénzt, sem időt nem sajnálva ügyködünk a konyhában :-D)))

Gabojsza írta...

A kezdőmondat úgy folytatódik, hogy "Inkább sütök, abban legalább tudom, mi van". Volt mogyorólisztem, használtam. Gond? Sima liszttel meg egyből helyre kerül a ára is, nem? :-))

Gabojsza írta...

Ja, és nem 4000.-Ft/kg-os vajat használok. (megsúgom: 2X olcsóbbat)