2012. december 28.

Lencsés, kolbászos, savanyú káposztás télbúcsúztató



Hosszabb lével lehet leves, egy-két marék gerslit is belefőzve tartalmas egytálétel. 

Hozzávalók 4 főre:
arasznyi darab füstölt paprikás kolbász
1 fej hagyma
fél kg gyalult savanyú káposzta
fél liter savanyú káposztalé
fél liter víz
2 marék lencse
2 marék (beáztatott) gersli (hántolt árpa) - opcionális
a tálaláshoz tejföl, vagy natúr joghurt

Egy fazékban kiolvasztom a félkarikákra vágott kolbász zsírját, üvegesre dinsztelem vele együtt az aprított hagymát, majd felöntöm a savanyú káposzta levével és ugyanannyi vízzel, beleteszem a gyalult savanyú káposztát, a megmosott lencsét (és gerslit) és addig főzöm, míg a lencse (és a gersli) megpuhul. Tálaláskor 1-2 ek tejföllel (vagy joghurttal) finomítom.
Külön fűszerezés, sózás nélkül is csodásan ízes, tartalmas leves, vagy egytálétel.

6 megjegyzés:

Notburga írta...

Jó, leves kipipálva :-)))

Gabojsza írta...

Ez legalább annyira fog ízleni, mint a pezsgős kacsacomb:-)
(legalábbis remélem:-))))

Éci írta...

ma este megcsináltam (mert nem csak keszegben utazom ;)) - köszönöm az ötletet!
üdv,
É

Gabojsza írta...

Éci, én köszönöm a visszajelzést! :-)

Névtelen írta...

Szia! Nagyon jól hangzik a recept!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyi az összes főzési idő körülbelül, amíg elkészül? És a lencsét nem kell áztatni, mielőtt beleteszem a levesbe? Köszi:)
E.

Gabojsza írta...

Én nem áztattam a lencsét és ha jól emlékszem (így 3 hónap távlatából) talán 35-40 perc lehetett...