2012. december 23.

Azonnal puha mézeskalács


Dorka lányom ma reggel azzal kelt, hogy délután kettőkor szeretne vinni mézest a tánccsoportnak. Hááát,  bevillant a sürgősségi-érzés lámpám, kolleginákhoz intézett gyors körkérdés után bekevertem fél adagot ezen recept alapján és két óra múlva már elégedetten hümmögtünk a „kicsit csúnyácska” példányokon.  Azon kívül, hogy a kiscsizma kiszúróval készített figura hótaposóvá változott, az egyik angyalka pedig leginkább dagadt pingvinre hasonlít, elégedettek vagyunk a végeredménnyel!
Szuperfinom, puha és 2 óra alatt letudtuk úgy, hogy közben a tészta fél órát a fagyasztóban pihent. Ja, és mézeskalács fűszerkeverékem nem volt, így a korábban bekevert forralt bor fűszerkeverékből kiszitáltam a fahéj darabokat (őrölt is volt benne) és azzal ízesítettem. Mert "szegény" ember azzal süt mézest, amit a fűszerfiókban talál:-)

Hozzávalók kb. 3 tepsinyi mézeskalácshoz:
38 dkg liszt
17 dkg porcukor
2 kiskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
25 g olvasztott vaj
2 egész tojás
3 evőkanál méz

A száraz hozzávalókat jó alaposan összekeverem (szitába öntöm és átszitálom), hozzáadom a többi hozzávalót, összegyúrom és fél órát a fagyasztóban pihentetem, majd 3 mm vastagra kinyújtom,  különböző formákkal kiszaggatom és sütőpapíros tepsiben, 180 C-fokra előmelegített sütőben  8 percig sütöm (éppen világos barna legyen, de maradjon puha). Ez a fajta mézes nem az ideális írókázásra, de sebaj, így is isteni.
Fém kekszes dobozban légmentesen lezárva sokáig eláll és finom puha marad.