2012. december 25.

Karácsonyi gesztenyés pulyka, másképp


Szoktatok gesztenyés pulykát enni karácsonykor? Mi igen. Minden évben kicsit másképp készítem. Volt, hogy bébi pulykát sütöttem egészben, gyönyörű látvány volt a pirosra sült bőrével, de sehogy sem akart elfogyni. Következő évben már csak fél pulykát sütöttem, aztán több éven keresztül ilyen formában került az asztalra, idén megint variáltam egy kicsit.
 A román GoodFood decemberi számában volt egy tőzegáfonyás gesztenyepástétom, na abból kiindulva lett a mi idei gesztenyés pulykánk. A karamellizált paszternák szeletekkel a tetején látványra sem utolsó, és az íze, meg az illata… Hmmm…

Hozzávalók 6-8 főre:
60 dkg darált pulykacomb
25 dkg Maroni natúr gesztenye massza
5 dkg vaj
1-2 evőkanál olívaolaj
1 póréhagyma fehér szára
2 kis fej salotta hagyma
30 dkg barna csiperke gomba
1 kiskanál morzsolt majoránna
1 tojás
10 dkg aszalt tőzegáfonya
3 evőkanál zsemlemorzsa
4-5 db aprócska paszternák
egy ág friss rozmaring
pár ágacska friss kakukkfű
kis csokor petrezselyem
só, frissen őrölt bors
1 kiskanál méz
sütőpapír
pástétomforma

A paszternákot megpucolom és enyhén sós vízben 4-5 percig előfőzöm, majd leszűröm és hagyom hűlni. A hagymákat megpucolom, felaprítom, a gombát a reszelő nagy lyukú oldalán lereszelem. Egy méretes serpenyőben felolvasztom a vaj kétharmadát, összemelegítem az olívaolajjal és lassú tűzön üvegesre dinsztelem a hagymákat. Ha megsózom, a hagyma könnyebben kiadja magából a nedvességet, gyorsabban üvegesedik. Hozzáadom a hagymákhoz a gombát, tekerek rá borsot, megszórom majoránnával (nekem a gomba és a majoránna íze valahogy összetartozik) és fedő nélkül, kevergetve megpárolom, majd elfőzöm a gomba összes levét. Hagyom hűlni, majd keverőtálba teszem és összedolgozom a darált pulykahússal, a natúr gesztenye masszával (vigyázat, NEM gesztenyepüré!), a tojással, zsemlemorzsával, aprított zöldfűszerekkel és ízlés szerint sózom, borsozom.
Az időközben kihűlt paszternákot fél cm vastagon, hosszában felszeletelem.  A pástétomformát kibélelem sütőpapírral, majd a sütőpapírt megkenem a maradék felolvasztott vajjal. A pástétomforma aljába elkenem a mézet, kirakom a paszternák szeletekkel, erre simítom a gesztenyés pulyka massza felét, rászórom az aszalt tőzegáfonyát, belesimítom a massza másik felét, a pástétomformát egy tepsire helyezem és betolom a 180 C-fokra előmelegített sütőbe 50-60 percre.
Ha megsült, hagyom kicsit hűlni, majd tálaló tányérra borítom és leveszem róla a sütőpapírt.
Langyosan tálalom (így szebben szeletelhető), de hidegen is nagyon finom. És szép:-)

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.