Pár éve itthon is tombol a Meyer citrom láz és azt is tudjuk
egy ideje, mi az a lemon curd (angol citromkrém).
A Meyer citrom a citromok rollszrojsza. Színe narancssárgába
hajlik, felülete fényes és sokkal simább, mint egy közönséges citromé.
Kettévágva a héja vékony és puha, egész olyan illatú és ízű mint egy kumquat.
Lédús, magvas és jóval édesebb mint a sima citrom.
Hozzávalók kb. 3,5 dl krémhez:
125 ml frissen facsart, átszűrt Meyer citromlé
65 g cukor (ha sima citromlével készítjük, akkor kicsit több)
2 nagy tojássárgája (L vagy XL)
2 nagy egész tojás (L vagy XL)
1 rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só
85 g vaj, kockázva
Egy kis lábas fölé teszek egy szitát és a kezem ügyébe
készítem, hogy majd tudjam azonnal átszűrni a krémet, ha elkészült. Egy edénybe vizet teszek,
a tetejére meg egy keverőtálat, de vigyázok, hogy a keverőtál alja ne érjen a
vízbe, így ha már forr a víz, kényelmesen tudok vízgőz fölött főzni.
Kifacsarom a citromok levét, átszűröm, a keverőtálba öntöm, beleteszem
a cukrot, a tojássárgáját, egész tojásokat, vanília kaviárt és a csipet sót,
majd habverővel alaposan elkeverem. Beleteszem a vajkockákat és takaréklángon
folyamatosan kevergetem, míg a vaj el nem olvad. Ha elolvadt, feljebb
tekerem a hőmérsékletet és folyamatos kevergetés közben, pár perc alatt sűrű
puding állagúra főzöm, majd azonnal a szűrőbe teszem és átpasszírozom (így gyönyörű,
krémes és homogén lesz a végeredmény).
Csatos üvegekbe töltöm és ha kihűlt, hűtőszekrényben tárolom,
maximum egy hétig.
David Lebovitz receptjét turbóztam fel vaníliával.