2015. január 25.

Vaníliás Meyer lemon curd


Pár éve itthon is tombol a Meyer citrom láz és azt is tudjuk egy ideje, mi az a lemon curd (angol citromkrém).
A Meyer citrom a citromok rollszrojsza. Színe narancssárgába hajlik, felülete fényes és sokkal simább, mint egy közönséges citromé. Kettévágva a héja vékony és puha, egész olyan illatú és ízű mint egy kumquat. Lédús, magvas és jóval édesebb mint a sima citrom.

Hozzávalók kb. 3,5 dl krémhez: 
125 ml frissen facsart, átszűrt Meyer citromlé
65 g cukor (ha sima citromlével készítjük, akkor kicsit több)
2 nagy tojássárgája (L vagy XL)
2 nagy egész tojás (L vagy XL)
1 rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só
85 g vaj, kockázva

Egy kis lábas fölé teszek egy szitát és a kezem ügyébe készítem, hogy majd tudjam azonnal átszűrni a krémet, ha elkészült. Egy edénybe vizet teszek, a tetejére meg egy keverőtálat, de vigyázok, hogy a keverőtál alja ne érjen a vízbe, így ha már forr a víz, kényelmesen tudok vízgőz fölött főzni.
Kifacsarom a citromok levét, átszűröm, a keverőtálba öntöm, beleteszem a cukrot, a tojássárgáját, egész tojásokat, vanília kaviárt és a csipet sót, majd habverővel alaposan elkeverem. Beleteszem a vajkockákat és takaréklángon folyamatosan kevergetem, míg a vaj el nem olvad. Ha elolvadt, feljebb tekerem a hőmérsékletet és folyamatos kevergetés közben, pár perc alatt sűrű puding állagúra főzöm, majd azonnal a szűrőbe teszem és átpasszírozom (így gyönyörű, krémes és homogén lesz a végeredmény).


Csatos üvegekbe töltöm és ha kihűlt, hűtőszekrényben tárolom, maximum egy hétig.

David Lebovitz receptjét turbóztam fel vaníliával.