2015. január 24.

Hajtogatott töpörtyűs pogácsa


Ilyenkor télen ritkán veszek töpörtyűt, mert kapunk kóstolót a baráti, szomszédi disznóvágásokból. A Nemes Sanyi bácsi töpörtyűje sosem végzi pogácsában, mert annyira finom, hogy meg frissen elcsipegetjük, a többiből meg készül töpörtyűkrém, meg pogácsa.
A hajtogatott fajta időigényesebb, mint az, aminek csak a tésztájába kerül a töpörtyű, de a hajtogatások közötti fél órákban lehet mást csinálni, így a pogácsa készítéssel együtt azért halad más házimunka is. Aki hozzáfog, számítson rá, hogy jó 3,5 óra múlva fogja kivenni a sütőből az első pogácsákat.

Hozzávalók 2 tepsinyi, kb. 50 pogácsához:
60 dkg liszt
10 dkg disznózsír
2 dl tejföl
1 dl tejsavó (vagy friss tej)
1 tojás
16 g parajdi só (más sóból több/kevesebb kellhet)
0,5 dl száraz bor (nálam rozé)
1 kiskanál cukor
7 g szárított élesztő (vagy 30 g friss)
A krémhez:
0,5 kg töpörtyű
1-2 evőkanál száraz bor
só, frissen őrölt bors
A kenéshez: 1 tojás sárgája

A lisztet, disznózsírt, tejfölt, tejsavót (vagy tejet), tojást, sót, bort, cukrot és szárított élesztőt a dagasztógép táljába teszem és rugalmas, sima tésztává dolgoztatom a géppel, majd huzatmentes, meleg helyen, letakarva hagyom 30 percig kelni. Közben elkészítem a töpörtyűkrémet: húsdarálóval, vagy késes robotgépben, 1-2 ek borral kenhetőre darálom a töpörtyűt, majd bőkezűen sózom, borsozom és jól összekeverem. Minek a bor a darált töpörtyűhöz? Kenhetőbb állagú lesz a krém tőle és az ízének sem árt.

Ha letelt a tészta pihenési ideje, lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra kinyújtom, megkenem töpörtyűkrémmel, gondolatban a tésztát három részre osztom, jobbról és balról is a középső részre hajtom. Az így kapott csíkot is megkenem töpörtyűkrémmel, majd a tésztát fentről és lentről is visszahajtom. Letakarom egy konyharuhával és hagyom 30 percig pihenni, A nyújtást, töpörtyűkrémmel lekenést és hajtogatást még 2x megismétlem, közte 30 perc pihentetéssel. Végül jó ujjnyi vastagra (kb. 1,5 cm vastagra) kinyújtom, a tetejét éles késsel berácsozom, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire ültetem és hagyom őket 20- 25 percig pihenni (a leeső részeket összegyúrom, kinyújtom, berácsozom, kiszaggatom, mindaddig, míg el nem fogy). Sütés előtt a tojás sárgáját elkeverem egy kortynyi vízzel és ezzel lekenem a pogácsák tetejét, ügyelve, hogy a tojás ne csorogjon le az oldalán. 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 17-20 percig sütöm. Rácson hagyom langyosra hűlni.

Egy gyors töpörtyűs pogácsa változat ITT.