2015. január 16.

Kalácspuding (kalácsfelfújt)


Karácsony, Húsvét nálunk nincs kalács nélkül. Édesanyám olyan pihe-puha, finom kalácsokat süt, hogy még legalább 20 évet gyakorolhatok, mire a nyomába érnék... Most is sütött az ünnepekre hármat, az utolsó fél kalács meg sehogy sem akart elfogyni...mielőtt megadta volna magát, falatnyira felkockáztam és sütöttem belőle kalácspudingot (kalács felfújtat). Tettem bele csokit, finom házi narancslekvárt és szufléformákban sütöttem egyszemélyes adagokat. Mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána!

Hozzávalók 4 főre:
4 szelet (házi) kalács
3 tojás
3 dl zsíros tejszín (30%-os, NEM főzőtejszín!)
1 teáskanál (házi) vanília kivonat
40 g jó minőségű csokoládé
kevés vaj a szufléformák kikenéséhez

A kalácsot falatnyira kockázom, a szufléformákat kivajazom és előmelegítem a sütőt 180 C-fokra.
Felverem a tojásokat, belekeverem a tejszínt, a vanília esszenciát és a narancslekvárt. A kalács kockákkal megtöltöm a szufléformákat (nem egészen tele, csak úgy kétharmadig), teszek mindegyikbe pár fehér-, és étcsoki pasztillát (bármilyen jó minőségű felaprított csoki mehet bele ) és rákanalazom a tejszínes-tojásos-lekváros keveréket. Mivel nem teszek bele tejet, a végeredmény nem lesz olyan szottyos, hanem kellemesen kanalazható, jó állagú. Cukrot sem teszek bele, mert a narancslekvártól, meg a csokitól a mi ízlésünknek épp elég édes a végeredmény. A szufléformákat egy tepsire teszem (így könnyebb mozgatni) és betolom a sütőbe 25-30 percre. Még langyosan, majdnem keményre felvert tejszínnel tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.