2015. január 31.

Fokhagymás, zöldfűszeres hajtovány


Barátaink jöttek vacsorára tegnap este. Előételnek ÉP malacterrint készített, a főétel egy 5,5 kg-os egyben sült malaclapocka volt (belül mennyeien szaftos, kívül hólyagos-ropogósra sült bőrrel) desszertnek csokikrémmel töltött képviselőfánk, az istenhozott pálinka mellé meg sütöttem hajtoványt. Tej kellett volna bele, de az nem volt itthon, csak némi tejsavó, amit nem langyosítottam fel... hiba volt, mert másfél óra elteltével a kelt tésztám meg sem akart moccanni...el is kellett halasztanunk a vacsora kezdést egy órával. Ha kelt tésztát készítetek, ne legyetek rest meglangyosítani a folyadékot, hogy ne járjatok úgy, mint én. A képen már egy "tökéletes" sütés eredménye látható :-)

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
1 kg liszt
kb. 4 dl tejsavó
2 dl zsíros tejszín
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 evőkanál só
pici cukor
11 g szárított élesztő (vagy 50 g friss)

A krémhez:
20 dkg vaj
10 dkg zöldfűszeres sajtkrém (pld. ilyen)
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 kiskanál só
1 tojás
30 dkg reszelt sajt (én kb. egyenlő mennyiségű ementálit, parmezánt és füstölt edamit használtam)

A tetejére: 1 tojás a kenéshez
8-10 dkg reszelt sajt

Dagasztógéppel kicsit lágyabb kelt tésztát készítek, majd huzatmentes, meleg helyen, letakarva hagyom duplájára kelni. Közben elkészítem a krémet, amivel meg fogom kenni: egy keverőtálban felverem a tojást, elkeverem a vajjal, zúzott fokhagymával, sóval, meg a zöldfűszeres krémsajttal.
Ha megkelt a tésztám, lisztezett deszkára borítom, ketté vágom.
Egyenként kinyújtom jó vékonyra, megkenem a fokhagymás, zöldfűszeres vajas krémmel, megszórom a reszelt sajtok keverékével, feltekerem mint a beiglit, majd trapézokra szeletelem. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, hagyom még 20-25 percet kelni, majd lekenem tojással és teszek mindegyikre egy kis reszelt sajtot. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütöm.
Langyosan a legfinomabb, de másnapra is meglepően élvezhető.

Limara hajtoványa volt az alap.