Barátaink jöttek vacsorára
tegnap este. Előételnek ÉP malacterrint készített, a főétel egy 5,5 kg-os egyben sült malaclapocka volt (belül mennyeien szaftos, kívül hólyagos-ropogósra sült
bőrrel) desszertnek csokikrémmel töltött képviselőfánk, az istenhozott pálinka
mellé meg sütöttem hajtoványt. Tej kellett volna bele, de az nem volt itthon,
csak némi tejsavó, amit nem langyosítottam fel... hiba volt, mert másfél óra
elteltével a kelt tésztám meg sem akart moccanni...el is kellett halasztanunk a
vacsora kezdést egy órával. Ha kelt tésztát készítetek, ne legyetek rest
meglangyosítani a folyadékot, hogy ne járjatok úgy, mint én. A képen már egy "tökéletes" sütés eredménye látható :-)
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
1 kg liszt
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
1 kg liszt
kb. 4 dl tejsavó
2 dl zsíros tejszín
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 evőkanál só
pici cukor
11 g szárított élesztő
(vagy 50 g friss)
A krémhez:
20 dkg vaj
20 dkg vaj
10 dkg zöldfűszeres
sajtkrém (pld. ilyen)
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 kiskanál só
1 tojás
30 dkg reszelt sajt (én kb.
egyenlő mennyiségű ementálit, parmezánt és füstölt edamit használtam)
A tetejére: 1 tojás a
kenéshez
8-10 dkg reszelt sajt
Dagasztógéppel kicsit lágyabb kelt tésztát készítek, majd huzatmentes, meleg helyen, letakarva hagyom duplájára kelni. Közben elkészítem a krémet, amivel meg fogom kenni: egy keverőtálban felverem a tojást, elkeverem a vajjal, zúzott fokhagymával, sóval, meg a zöldfűszeres krémsajttal.
Ha megkelt a tésztám, lisztezett deszkára borítom, ketté vágom.
Dagasztógéppel kicsit lágyabb kelt tésztát készítek, majd huzatmentes, meleg helyen, letakarva hagyom duplájára kelni. Közben elkészítem a krémet, amivel meg fogom kenni: egy keverőtálban felverem a tojást, elkeverem a vajjal, zúzott fokhagymával, sóval, meg a zöldfűszeres krémsajttal.
Ha megkelt a tésztám, lisztezett deszkára borítom, ketté vágom.
Egyenként kinyújtom jó
vékonyra, megkenem a fokhagymás, zöldfűszeres vajas krémmel, megszórom a
reszelt sajtok keverékével, feltekerem mint a beiglit, majd trapézokra
szeletelem. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, hagyom még 20-25 percet
kelni, majd lekenem tojással és teszek mindegyikre egy kis reszelt sajtot. 180
fokos sütőben kb. 20-25 percig sütöm.
Langyosan a legfinomabb, de másnapra is meglepően élvezhető.
Limara hajtoványa volt az alap.
Langyosan a legfinomabb, de másnapra is meglepően élvezhető.
Limara hajtoványa volt az alap.