2017. október 28.

Helytakarékos kocsonya


Gyakrabban készül nálunk, mint a hagyományos kocsonya. Megvan benne mindaz, amiért a kocsonyát szeretjük, akár nyáron is el lehet készíteni és nem foglalja el a fél kamrát a sok kocsonyás tányér. Kezdetben csak körömből készítettem, de mostanában a köröm mellett fül és csülökhús is kerül bele, na meg jóóó sok fokhagyma :-) Miklós Mester jól megfogalmazta kommentjében: ez kocsonyaesszencia, a tömény gyönyör.

Hozzávalók egy adaghoz:
3 sertés köröm
3 sertés fül
1 kisebb hátsó csülök
1 vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2-3 babérlevél
1 kiskanál szemes bors

A hentest megkérem, hogy csonfűrésszel darabolja fel valamennyire a körmöket, meg a csülköt, így nem keletkeznek csontszilánkok.
Az „alkatrészeket” megmosom, különös gondosságot fordítva a körmök közötti részekre, meg a fülre. Beteszem mindet egy megfelelő méretű edénybe, dobok mellé egy hagymát, fél fej fokhagymát, szemes borsot, 1-2 babérlevelet, alaposan megsózom és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Puhára főzöm, annyira, hogy könnyen ki tudjam csontozni. Kibélelek egy (vagy több) edényt (vagy műanyag dobozt, vagy terrine formát) folpack fóliával és belerétegeztem a kicsontozott húst-körmöt-fület a formába, minden réteget megkenek zúzott fokhagymával.
A lerétegezett cuccra töltök pár evőkanálnyit a főzőléből, az szépen leszivárog és kitölti a húsok közötti üregeket. Régebben lepréseltem, de ma már csak fóliával befedem az edényt és beteszem a hűtőbe, ahol pár óra alatt szépen megdermed, majd kiszedtem a formából és szeletve tálalom. Salotta, vagy lilahagyma és friss kenyér illik hozzá.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.

10 megjegyzés:

Erzsébet Jakab írta...

Húúú nagyon jól néz ki. Meg fogom csinálni. Remek ötlet. Ügyes vagy!!

Illéskrisz Konyhája írta...

Ez remek! Annyira guszta!!!

Gabojsza írta...

Köszönöm :-)

Névtelen írta...

Hát a kocsonya lényege nem csak a husban a leviben is rejlik...erre rá lehet fogni hogy olyan mint a disznósajt de nem kocsonya..

Gabojsza írta...

Némi lé ebben is van. A disznósajtot pedig nem így készítem, annak a fűszerezése is más.

Julika Dénesné írta...

Valóban,először én is azt hittem,hogy disznó sajt!!De szerintem lehet ezt több lével is csinálni,mert nekem is lényeges a leve!!Amúgy az ötlet nagyon jó!!!

Imre Nagy írta...

Vajh nem mindegy, hogy hogyan nevezzük? Lényege az ízében rejlik, s mindannyiunknak más az ízlése. Nagyon tetszik a szeletelt kocsonya, de, én maradok a saját ízlésvilágomnál. Én az erős húsleveshez hasonlatosan, sok répával, zöldséggel stb. főzöm a kocsonyát, s az aljára, ami később, kiborítás után a teteje lesz, még egy fél főtt tojást is beleteszek, s mikor a levet rászedtem, még fűszerpaprikával is megszórom, ami szintén az aljára ül. Fogyasztani pedig igen gyakran citromlevet rácsepegtetve szoktam. :)

Miklós Mester írta...

Ez kocsonya eszencia, a tömény gyönyör.

Gáborné Radnai írta...

Én már régóta jénaikba, vagy dobozokba teszem a kocsonyát, nekem az az új, hogy a kiszedés közben a rétegeket fokhagymával kened meg, ki fogom próbálni, ez kicsit olyan lehet, mint az abált szalonna, amit szintén nagyon szeretünk. A sima kocsonyát én is sok lével, kevés füstölthússal és zöldséggel szeretem, de ez is nagyon izgalmas!

Névtelen írta...

Őzgerinc formában is remekül néz ki, főzök bele néhány sárga répát amit a gerinc ajkára karikázok, kifordítva szépen mutat, tálaláskor a citrom karika is jól mutat és finom hozzá.