2010. március 3.

Malacköröm terrine


Van úgy, hogy izgat egy alapanyag, vagy étel, amiről nem is tudom, hogy készül, de meglátom valahol, vagy olvasok róla és „beindul a bogár”. Van, hogy fejben megfőzöm, néha többször is, míg tényleg nekilátok, hogy más is megkóstolhassa.

Így voltam mostanában a malac körömmel. Egy ideje szemeztem vele a hentesnél. Sőt, többel is egyszerre, ahogy szépen, rózsaszínen sorakoztak a vitrines pult jobb sarkában. Fület, azt szoktam venni, de mostanig a köröm csak akkor tudta meg, hol lakom, ha kocsonya készült. Napok óta úgy éreztem, malacköröm terrine-t kell csinálnom. Egy éttermi ételfotón láttam, hajszálvékonyra szeletelve, legyezőszerűen tálalva, jól nézett ki. Vettem hát 3 körmöt, hazavittem, kitettem a konyhapultra, még egy darabig nézegettük egymást, aztán hozzáfogtam.

Megmostam, különös gondosságot fordítva a körmök közötti részekre, betettem vadiúj rozsdamentes kuktámba, dobtam mellé egy hagymát, egy fej fokhagymát, sárgarépát, zellergumót, petrezselymet, szemes borsot, megsóztam és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 1 óra alatt úgy megfőtt, hogy ki tudtam csontozni és belerétegeztem a terrine formába. Természetesen a terrine forma nem akadály az elkészítésre, mert egy őzgerinc, püspökkenyér forma, vagy egy folpackkal kibélelt műanyag dobozban is el lehet készíteni, de ha már van terrine formám, hát használom:-)
A lerétegezett cuccra töltöttem pár evőkanálnyit a főzőléből, az szépen kitöltötte a husik közötti üregeket, majd lefedtem és lesúlyoztam. Ehhez egy hungarocell tálcából vágtam egy akkora darabot, ami pontosan beleillik a terrine formába, betekertem alufóliával és ráraktam a körmökre, erre került két kukorica konzerv, majd ment az egész a hátsó kamrába. Azért a hátsóba, mert az hidegebb, meg amúgy is, ott a sajátjai között lehetett, hisz ott tároljuk a sonkákat, kolbászt, disznósajtot, gondoltam csak jobban érzi majd magát és szívesebben dermed, mint a hideg-rideg hűtőben…
Reggelre szépen meg is dermedt, kiszedtem a formából és túlesett a kóstoláson. Szép lett, finom lett, lehetett volna fűszeresebb, meg fokhagymásabb, de majd legközelebb!:-)11 megjegyzés:

Tündér írta...

Gabojsza! Ismerős az érzés, amikor "beindul a bogár" pontosan így vagyok vele én is. Fejben többször elkészül és vágül a valóságban is . Nagyon tetszik a terrin!

"saját levében" írta...

1. Lehet-e albérelni a hátsó kamrát?
2. Ki szopogatta le a csontokat?
3. A körömpörkölt nálad nem gyakori vendég?

Kata írta...

Azt hiszem, én így vastagra vágva is meg tudnék enni belőle 1-2 szeletet:)
Igazad van a vágószerszámot illetően; mi a szalonnánkhoz szerettünk volna egyet venni, na sikerült jól beleválasszunk. Működik ugyan, de nem az igazi. Valószínűleg abból is valami profi séf példány lenne a tökéletes.

Gabojsza írta...

Tündér, köszönöm:-)
SL: csak üresen:-) a csontok szopogatására akadt jelentkező (nem én voltam), körömpörköltet egyszer készített Életem Párja bográcsban. Slussz.
Kata, a profi szeletelő lehet a megoldás, csak 2 bibi van vele: az ára meg a helyigénye...

Hajnal írta...

Nagyon guszta :-)
Köszi az ötletet,mentettem!!
Mi imádjuk a körömpörköltet,de ezt is ki fogom próbálni!

Bea írta...

Pontosan én is azon gondolkodtam, miért kellene vékonyan szeletelni?:) Ne sajnáljuk kérem szépen:)

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza,
esetleg abban tudsz segíteni hogy melyik boltban lehet kapni terrine formát Budapesten?

Nem merek interneten rendelni most karácsony előtt....

Köszi,
Adi

Gabojsza írta...

Kedves Adi,
az én gyönyörű, ám cseppet sem olcsó Revol terrine formámat (http://2.bp.blogspot.com/_5O-jypyl64M/SjUzMJWqIWI/AAAAAAAACmw/qonkfUb5OeM/s1600-h/revolterrine.jpg )
itt vettem: MESTERKONYHA
(1052 Budapest, Párizsi utca 9.
Parkolási lehetőség a Szervita téren, Telefon: +36 1 327 0065
Fax: +36 1 327 0066
Email: mesterkonyha@tnagytamas.hu
Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig: 9.00 - 17.00 óráig)
Mai eszemmel már nem költenék ennyit rá. Rusztikusabb kivitelben, ám szintén nagyon szépek vannak a Pataki kerámia bemutatóboltjában (1089 Budapest Orczy út 2-4.
Telefonszám: 06 1 323 13 47
E-mail: info@patakikeramia.hu
Nyitvatartás:
hétfő: zárva
kedd, szerda: 9:00-16:00
csütörtök: 11:00-18:00
péntek: 9:00-18:00
szombat: 9:00-13:00),
Szinte biztosan kapsz a Kooktában (1137 Budapest, Pozsonyi út 16.
A Jászai Mari tértől 5 perc sétára, a 79-es troli megállójától 50 méterre, a Pozsonyi út Duna felöli oldalán a Pozsonyi vendéglő és a Bécsi szelet vendéglő között félúton. Nyitva tartás:
Hétfő: 12-18
Kedd-szerda-péntek: 10-18
Csütörtök: 12-19
Szombat: 10-14
Email: info@kookta.hu
Telefon: (1) 237 – 0020 vagy 1024 Budapest, Lövőház u- 2-6.
Mammut I. 1 emelet R128
Nyitva tartás:
Hétfő-Szombat: 10 – 21
Vasárnap: 10 – 18
Email: info@kookta.hu
Telefon: (1) 345 – 8266), de elképzelhető, hogy a Metroban is van. Egy-két telefonhívás és kiderül:-)

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza,

Köszönöm a részletes választ!
Karácsonykor így már kerülhet terrine az asztalra :)

Boldog ünnepeket!
Adi

Gabojsza írta...

Szívesen! Boldog Ünnepet!

Zsuzsa baranyainé írta...

Sziasztok!
Én sertésfejből szoktam készíteni.
Lefőzöm a húst a csontról, ugyanolyan főzőlében, mint te : só, bors, fokhagyma, répa, zeller, petrezselyem, időnként még karalábé is kerül a főzőlébe.
Amíg fő jó bőven bontok fokhagymát, amit vagy apróra vágok, vagy megzúzom, megsózom, és 1-2 ek-al teszek bele a kész főzőléből.
Miután kicsontoztam, sorban rakom, hogy szép mozaikos legyen, mindenhová jusson hús és háj, füle..., mielőtt a formába töltöm a fejet, a formát megszórom sóval, borssal, porpakrikával, fokhagymával, erre fektetem sorbana a húst, majd minden sort ugyanígy fűszerezek, főszerrel zárom a sort.
Amint ez megvan, öntök rá a főzőléből néhány ek-al, majd leteszem dermedni.
Nagyon szépen szeletelhető lesz dermedés után.
Aki nem szereti a disznósajtot, az is szivesen megeszi.
Jó étvágyat mindenkinek hozzá. :)